99-годишна жена от троянското село Черни Осъм успя да пребори COVID-19, предава NOVA.

Василка Ковачева остана в болница само девет дни и от седмица е вкъщи на домашно лечение. И лекари, и хората от региона, очакват 100-ият й рожден ден през месец март, догодина.

Василка от седмица е вкъщи под карантина. За нея се грижи специален човек, осигурен от кметството, който ни предостави кадри с първите й думи, след като беше изписана от COVID  отделението на белодробната болница. Сега възрастната жена е заредена с оптимизъм.

„А-а-а, догодина, през март ще направя 100 години”, радва се Василка Ковачева. Всичко започва през първите дни на декември. Личният лекар на жената идва в дома й и отчита висока температура, както и симптоми на COVID-19.

“Спешна помощ дойде и я взе с линейка. В троянската болница установиха положителен тест за коронавирус, след което беше настанена в белодробната болница, където изкара необходимия престой”, разказва кметът на с. Черни Осъм Марин Сираков.

В специализираната белодробна болница приемат 99-годишната Василка с притеснение, заради възрастта й и придружаващите й заболявания. „Трябва да имаме предвид, че е с исхемична болест на сърцето, хипертоник - неща, които допълнително усложняваха процеса на лечение. Но тя усмихната напусна нашата болница’, сподели д-р Цветомила Дудевска, управител на белодробната болница в Троян.

Василка е изписана на деветия ден в стабилно състояние. „Да, за девет дни, което и нас ни изненада, защото имахме по-млади пациенти, които се наложи да се лекуват по-дълго време”, разказва д-р Дудевска.

И жителите на троянското село постоянно коментират новината за оздравялата възрастна жена. „Възхищавам й се. Не само на баба Василка, но и на другия по-възрастен от мен. Аз ходех при тези хора и не ме хвана короната. Доктора ме пита - как си с короната? Аз му казвам - тя ме отминава и аз я заобикалям”, споделя жителката на Черни Осъм Вяра Мутафова.

Сега, най-възрастния жител на балканското село Черни Осъм, се възстановява. „Надяваме се, че след като минат тези неща и след седмица, две-три, ще я видим на улицата”, оптимистично настроен е кметът на селото Марин Сираков.
nova.bg