92-годишна баба вместо Google или за чара в живота на село с 15 души
92-годишна баба вместо Google или за чара в живота на село с 15 души / DarikNews.bg, архив

В 69 български села живее само по един човек, а 160 са т.нар. „мъртви" села. Това показва справка в Националния регистър на населените места на Националния статистически институт, направена от БТА.

Изчезват ли българските села от картата на България и какво е да се кметски наместник на село с 15 човека?

160 са „мъртвите" села в България

В Кюстендилското село Търсино живеят 15 човека. Кметският наместик на селото Венета Тодорора разказа за Дарик, че въпреки всички трудности и в това малко селце има всичко, необходимо за нормално ежедневие. Венета Тодорова пътува всеки ден до съседното село Лелинци, където също е кметски наместник:

"В Лелинци живеят някъде около 60 души общо. Има и млади хора, които си живеят там, работят".

В Лелинци не ползват Google, защото си имат 92-годишната баба Цветанка:

"Най-възрастната жена в селото е родена през 1924 година. Живее близо до кметството. Тя е родена в Лелинци, там е омъжена, цял живот е живяла в Лелинци и за хората, и за историята на селото тя помни и се допитваме до нея", разказа Венета Тодорова.

Вдъхват живот на пустеещи селски къщи с инициатива във Facebook

Надежда, че няма да изчезне от картата на света има в смолянското село Градът. В селото са щастливи, че има млади хора, кметство, кафене и магазин. Имат си и много столетници:

"Младите са тук. Пътищата са много добри. Много е важна инфратруктурата, както и това да има ток, вода, комуникации. 95-годишен е най-възрастният жител на селото. Имали сме и столетници", разказват от селото.

Освен това от селото за първа година отчитат 100% ръст на туристите.