/ ThinkStock/Getty Images
9% ръст на онкологичните заболявания у нас
100541
9% ръст на онкологичните заболявания у нас
  • 9% ръст на онкологичните заболявания у нас
Новите случаи на онкологични заболявания у нас са нараснали с 9 процента за последните пет години. Тревожните тенденции отчетоха онколози днес в Световния ден за борба с рака. Лекарите предупредиха за реална опасност злокачествените заболявания да изместят сърдачно-съдовите като основна причина за смъртност.
 
За пореден път днес бе отчетено, че в България липсва ефективна профилактика на рака, той продължава да се открива късно, което ни поставя сред европейските страни с най-високи показатели на заболеваемост и смъртност от онкологични болести. На тези показатели трябва да обърнат внимание правителството и държавата, категорична е проф. Здравка Валерианова, директор на Националния раков регистър.
 
„18 милиона имаме нови случаи, които са установени през 2018 г., и около 9 милиона умирания в целия свят. В България имаме над 35 хиляди нови случаи от рак, които са изчислени, като вътре не са включени немеланомните кожни карциноми. Умиранията от рак в България са над 18 хиляди, изчислени за 2018 г.”, обясни Валерианова.
 
„Животът”, увековечен в песен от изпълнителите Тони Димитрова и Стефан Илчев, е по текст на Пепа Таракчиева, за съжаление, загубила борбата с рака. Песента е част от кампанията срещу коварното заболяване „Продължаваме” и бе представена днес, в Световния ден за борба с рака.
 
Тазгодишното мото е „Аз съм и ще бъда”, а освен тревожни тенденции България отчете увеличение на броя на излекуваните пациенти. Оказа се, че бележим напредък при лечението на рака на простатата при мъжете и рака на гърдата и маточната шийка при жените.