80 миньори са били блокирани под земята заради неплатен ток
80 миньори са били блокирани под земята заради неплатен ток / Sofia Photo Agency, архив

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков се срещна с представители на "Мина Балкан 2000" и на електроразпределителното дружество EVN по повод въвеждането на четиричасов режим на електроснабдяване в мината, заради неизплатени задължения. Това съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Спиране на тока на 28 декември 2010 г. е оставило под земята 80 миньори, които са били на смяна. Заради липса на задължителното алтернативно захранване, те са били изведени аварийно през вертикални шахти.

Неуредени междуфирмени отношения не трябва да застрашават живота и сигурността на хората, е заявил министърът на срещата, състояла се по негово настояване.

Независимо от отношенията между фирмите, сигурността на хората е на първо място, е заявил министърът. Трайков е окачествил случая като абсурден инцидент и е поискал гаранции, че подобна ситуация няма да се повтори. Той е получил уверение, че ще бъде въведен механизъм за известяване, който да позволява навременно и безопасно извеждане на миньорите от мината.

Инспекцията по труда ще провери спазването на трудовото законодателство в "Мина Балкан 2000", която не е осигурила втори независим алтернативен източник на електрозахранване, съгласно правилника за безопасност на труда в мините, информират от министерството.