/ DarikNews.bg
80 901 са социалистите, които могат да участват в изборите за председател на БСП. Бройката стана ясна чак в следобните часове в деня на вота, като от думите на шефа на червената ЦИК Емил Войнов стана ясно, че тя отново може да претърпи леки корекции.

"Това е числото, което имаме от подадените избирателни списъци от общинските и районните комисии. Те трябва да заличат починалите и напусналите, може и с малко да бъде по-малко числото", разясни Войнов.

Шефът на червената ЦИК: Има постъпили жалби за вота

До 11 ч. 31 302 социалисти са упражнили правото си на глас и избирателната активност е 38,69%.

По данни от Общинските избирателни комисии, към 15 часа, на прекия избор на председател на БСП са гласували 45 435 социалисти при 56,1% избирателна активност.

До момента са подадени 50 жалби и сигнали по време на червения вот.

Валят жалби за нарушения и агитация в полза на Нинова

Една голяма част от сигналите били са сменени изборни помещения. До подмяната обаче се стигнало, защото кметове и кметски наместници, които не са от левицата, не изпълнили споразумението и не дали достъп до помощенията, обясни зам.-председателката на Централната комисия по провеждане на избора Румяна Сидерова.

Други сигнали са свързани с това, че някои общински съвети не са разгласили графиците на мобилните секции и застъпниците по-трудно са ги намерили.

Има и жалба за агитационни материали на масата до урната в една от секциите.

Във Варна застъпници пък не са били уведомени за графиците на подвижни избирателни секции.