/ DarikNews.bg
Само няколко часа след старта на червените избори за соцлидер жалбите в БСП за изборни нарушения започнаха да валят.

Причината - неотворени секции навреме, липсващи адреси на секции, както и промяна на адресите в последния момент.

Фрапиращи случаи на агитация в полза на Корнелия Нинова пък отбелязаха в една от секциите в Кюстендил, съобщиха за Dariknews.

 

гласуване БСП
DarikNews.bg



Жалба до общинската избирателна комисия вече е подал застъпникът на друг от кандидатите - Кирил Добрев, заради грубо погазване на изборните правила.

В конкретния случай - до урната в кюстендилската секция са подредени агитационни материали със снимката на Корнелия Нинова.

Това е основание за оспорване на честността на вота, пише в жалбата до избирателната комисия, която вече е депозирана.

От екипа на Кирил Добрев вече депозираха жалби за нарушения на изборния процес. Самият Добрев коментира съмненията за машинации на вота, след като гласува в Нови искър.

“Има рекордьори - от 7.00ч до 7.22 на едно място са гласували 30 човека, това значи, че за около 40 секунди всеки е гласувал, попълнил е ЕГН-то си, подписал се е и е излязъл. В общи линии, усвоихме всички практики, които нарушават изборния процес. Рекорд за Гинес ще има и при подвижните секции на някои места, където една кола трябва да обиколи 418 адреса, както е във Варна”, прогнозира кандидатът за лидер на социалистическата партия.

Добрев допълни, че продължаващата неяснота колко точно са социалистите, имащи право на глас днес, му прилича на едновремешната казарма, "когато получаваха команди да копаят от оградата до обяд". "В случая - ние гласуваме от сутринта, докато изберем председател”, коментира той.

Най-сетне БСП изчисли: За лидер гласуват 80 000 социалисти

Все още ЦИК на БСП не казва окончателния брой на партийните членове с право на глас. Едва днес, в деня на самия вот, беше цитирана приблизителна цифра - около 80 000.

До около 10.00 часа избирателната активност се движи около 25%.