/ DarikNews.bg
Едва сутринта в деня от БСП съобщиха дълго пазената бройка на избирателите си, които гласуват за лидер на БСП днес.

"Социалистите, които ще гласуват, са около 80 000, а точната бройка е налична в окончателните списъци в общинските и районните комисии за провеждане на избора. Ние ще я знаем след като получим протоколите им в края на изборния ден".

БСП избира председател за първи път в своята история

Това заяви Емил Войнов, председател на Централната комисия за провеждане на избора за председател на БСП, пред БТВ, цитиран от пресцентъра на партията. "До този момент няма подадени сигнали за нарушения на изборния процес, а активността е около 25%", добави той.

„1140 секции отвориха сутринта и изборният ден започна нормално. Имаме данни, че в две общини вече има избирателна активност от 25-30%, което като начало е много добро", коментира по NOVA и депутатът Ирена Анастасова, секретар на ЦИК.

DarikNews.bg

За да е легитимен изборът на лидер, трябва да има 50% избирателна активност. Ако това не стане, следва балотаж, който се насрочва от Националния съвет.“, добави Анастасова. „Според правилата за избор, които е приел Националният съвет, избирателните списъци се съставят на база членовете на партията до 31 декември 2019 г.

След това корекциите по тях се отнасят за починали и отпаднали, но това не е голяма бройка", обясни тя в отговор на въпроса колко точно са социалистите, които са в избирателните списъци. „Окончателните данни ще имаме, когато пристигнат и обработим всички протоколи от страната", каза Анастасова.