58 фирми без нови разрешения за дейности с отпадъци
58 фирми без нови разрешения за дейности с отпадъци / netinfo

Петдесет и осем са фирмите, които все още не са подали документи за издаване на нови разрешения за дейности с отпадъци.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Между тях са "Миролио България", "Кенар", "Евроледър", "Велбъжд", "Спетема продакшън", се казва още в съобщението.

Крайният срок за подмяна на издадените разрешения по отменения Закон за ограничаване на вредното въздействие на отпадъците върху околната среда /ЗОВВООС/ изтече на 4 ноември. Изпратени са писма, в които РИОСВ - София напомня на фирмите, че издадените по реда на отменения закон разрешения трябва да бъдат подновени в съответствие със Закона за управление на отпадъците /ЗУО/.

Максималният срок за издаване на разрешение от РИОСВ - София при подадена коректно документация и при спазване на сроковете по процедурата е три месеца. Разрешението се издава за срок не по-дълъг от 5 години.

Всички юридически лица, които са регистрирани като търговци по Търговския закон, при чиято производствена дейност се образуват отпадъци или извършват дейност с отпадъци подлежат на разрешителен режим. Съгласно ЗУО разрешение се издава за всички дейности по третиране на опасни отпадъци. Когато дейността е свързана с неопасни отпадъци се издава регистрационен документ.

Лицата, които не притежават необходимите документи носят административно - наказателна отговорност. Глобата е от 3 500 до 10 000 лв.