/ iStock/Getty Images
42 са излекуваните от коронавируса
41 са новите случаи за вчерашния ден, от тях 11 са в болница, останалите са на домашно лечение. Броят на излекуваните е 42, общо те са 769. Направени са 1450 изследвания. Това съобщиха от националния оперативен щаб.

Според проф. Тодор Кантарджиев, който изнася данните, постоянното увеличаване на броя на изследванията не води до увеличаване на броя на новооткритите случаи. Той обясни, че седмици се говори, че не се правят изследвания и това е причината да няма нови случаи. Кантарджиев опроверга това. "В момента лабораторният капацитет се увеличи от два до три пъти."

Какво да правим с маските и другите медицински отпадъци

2372 станаха общо заразените в страната. 1478 са активните случаи (това са тези, които са под постоянно медицинско наблюдение).

Разпределението по области сред новите случаи е - 8 в София, в Пазарджик са 17, Ямбол са 11, Плевен - 2, Благоевград, Кюстендил и Смолян са по един.

В област Пазарджик става дума за клъстъра, който е в завода за производство на автомобилни части. Там мерките са взети много преди откриването на новите случаи. Една част от работниците са в отпуска и сега тези, които са работили ще бъдат пуснати, ще се направи дезинфекция и тези, които са били в отпуска ще ги заменят. По този начин не се прекъсва работният процес и се запазва максимално здравето на хората.

Десет работници от завода за автомобилни части в Пазарджик са с COVID-19

"Една от трите области, където много внимаваме със здравните заведения, с медицинския персонал, медицинския персонал, който се грижи за възрастни, болните от белодробни болести и стратегически производства - големите предприятия. Хванат ли се първите случаи, докажат ли се, вземат ли се мерки за изолация и дезинфекция, става това, което беше в завода в Мизия, вече в област Плевен почтия няма нови случаи. По време на епидемия е много важно рано да се взимат мерките, след това и да се вземат, даже да са много строги, ефектът е много нисък", обясни Кантарджиев.

Ясла в Кнежа остава затворена заради случай на коронавирус

Още един нов случай на заразен медик - става въпрос за медицинска сестра от Кнежа. Най-големият риск за медиците е при събличането на индивидуалните предпазни средства.

5 души са починали пред изминалото денонощие - мъж на 88 години в Ямбол с инсулт, 51- годишна жена с онкологично заболяване в Стара Загора, мъж и жена в Пазарджик и един мъж на 78 години в болница "Пирогов" в София с диабет.

Обсъждат кои да са „чистите болници“ без коронавирус

"До голяма степен тежеста на тази инфекция зависи от две причини - първата зависи от броя на вирусите, с които си се заразил, ползваш ли предпазни средства, дистанция и да се заразиш боледуваш по-леко, защото малко вируси засягат твоя отганизъм. Второто много важно нещо е броят на рецепторите в твоите органи, в които ще се залови този вирус. Оказва се, че при децата тези рецептори са много по-малко от тези на възрастните в дихателната система затова децата, вкл. и боледуващите, почти нямаха клинична проява на заболяването. Вече възрастните имат много рецептори в дихателната система, а при най-възрастните - над 75 години те намаляват в организма им. Това е и причината да виждаме новини на 100-годишни хора, които са се излекували от заболяването", заяви Кантарджиев.

Според професор Кантарджиев грешките на другите страни са, че са допуснали много хора в болниците.

Най-засегнатите области от коронавируса са Софийска област и София-град – 995 души, от тях 126 са в болници, 19 са на интензивно лечение

Заплахата в областната болница във Видин и Ямбол е преодоляна, каза Кантарджиев.

"Вирусът е вече в няколко генетични типа, които са различни - в Китай е различен, в Европа е различен и в САЩ е различен. Затова сме замислили едно голямо проучване, за да знаем какъв е типа на вируса у нас и колко се е изменил от констатирането на първия случай в България, защото предавайте се от човек на човек тези вируси мутират", припомни той.

 
 
Брифинг на Националния оперативен щаб

Брифинг на Националния оперативен щаб

Публикувахте от Новините на NOVA в Четвъртък, 21 май 2020 г.