400 000 са спрените дела за кражби срещу неизвестни извършители
400 000 са спрените дела за кражби срещу неизвестни извършители / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева
Правят възстановката на атентата в Бургас през януари
59775
Правят възстановката на атентата в Бургас през януари
  • Правят възстановката на атентата в Бургас през януари

400 000 са спрените дела за кражби срещу неизвестни извършители, обяви изпълняващият длъжността главен прокурор Бойко Найденов. Той подчерта, че тези дела най-вероятно са половината от всички извършени подобни престъпления, защото хората намират за безсмислено да се оплачат в полицията.

Именно разрешаването на проблема с неразкриването на кражбите щял да бъде приоритетът на Бойко Найденов, докато той оглавява прокуратурата.

Друг недостатък на обвинението били малкото дела за корупция - едва 160 за година. Девет от тях били срещу политици и едва две срещу митничари. Напоследък пък била нараснала корупцията в здравеопазването - също сфера, в която не се правело нужното от страна на прокуратурата.

Освен че разкритикува състоянието на обвинението, Бойко Найденов каза, че за неговите служители нямало да има и коледни бонуси: „Ще получават вкъщи бонбони. Прокурорите и съдебните служители в прокуратурата няма да получат и една стотинка бонус и то се знае, заради това, че прокуратурата дължи в момента 5 млн. лева на пострадали лица, които са осъдили прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и ние дължим тези пари. Всяка стотинка, която дойде от ВСС по нашата сметка, ще бъде насочена към обезщетяване на граждани".

Малко след това Бойко Найденов каза, че вече са събрани всички пари за възстановката на атентата в Бургас. Следственият експеримент ще се проведе през януари догодина.