38% от българите страдат от заболявания на вените
38% от българите страдат от заболявания на вените / снимка: ThinkStock/Getty Images
Всеки трети българин страда от разширени вени
75463
Всеки трети българин страда от разширени вени
  • Всеки трети българин страда от разширени вени

Над 38 процента от българите страдат от хронична венозна болест. Тя е свързана със заседналия начин на живот, начина на работа, а малко има и генетична информация за тези заболявания, каза Горанова.

По думите й въпросът е в това, че пациентите и техните близки обръщат много малко внимание на това заболяване, а понякога и лекари казват "Какво толкова, едни разширени вени".

Всеки трети човек има разширени вени, но ако тези заболявания не се лекуват навреме, хората рискуват да те да напреднат, да стигнат по-сложни стадии, да има усложнения и рани.

Именно усложненията искаме да избегнем, каза Горанова. "Искаме да наложим лечението с новите технологии, за може много по-рано и много по-бързо да лекуваме пациентите, да ги върнем на тяхното работно място, без да хабим много болнични листове", каза специалистът.

За съжаление не всяко лечение с нови технологии се покрива от здравната каса.

Промяната в начина на живот е много важна, категорична е Григорова. Лекарите стимулират пациентите с венозни заболявания да ходят повече, да ходят с километри. Движението е здраве, казва специалистите. По думите й хората с артериални заболявания трябва да ходят поне два километра на ден, а тези с венозните - много повече, като е добре също така да се плува, да се кара колело.