34 процента от учителите и 24 процента от непедагогическия персонал са напълно ваксинирани, което е по-висок дял от средното за страната. Около 2 процента от учителите са с незавършен курс на ваксинация. Това съобщи за БНР заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова, цитирана от пресцентъра на МОН.

"Искаме да има спокойствие, но и да е ясно, че противоепидемичните мерки трябва да се спазват. Ако общата заболяемост в страната се покачва, няма как това да не се случва и в училищата. Затова е важно да има тестване и по-висок дял на ваксинирани учители и ученици", е коментирала заместник-министърът на образованието.

515 паралелки в страната са на дистанционно обучение

Един процент са карантинираните учители, като най-много са в Ямбол, а най-малко - във Враца. 576 паралелки и 24 групи в детски градини са преминали към обучение в електронна среда към днешна дата.

По думите на заместник-министъра тестването за COVID-19 може да гарантира по-висока степен на безопасност на средата в учебните заведения, като се установяват новозаразените с все още непроявени симптоми, така че да няма разпространение на вируса.

Математик: Ако няма локдаун, училищата ще затворят поради липса на персонал

"Това е само препоръка. Ние осигуряваме условията, но решението трябва да бъде на съответните екипи в конкретното училище. Има смисъл, ако тестовете се правят на всички, ако се правят на част от учителите, това няма да има нужната ефективност", заявява Мария Гайдарова.
БТА