/ DarikNews.bg
За да се присъедини към електропреносната мрежа, една фирма трябва да чака 269 дни. Това стана ясно от доклад на Министерство на икономиката, изнесен пред Комисисията по икономика в парламента. Самата процедура се състои от 7 подпроцедури, една от която струва 50 хиляди лева. Очаква се скоро депутатите да направят законодателни промени, с които да облекчат срока  за достъп до електрическа енергия.  
 
Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов заяви, че ще намали сроковете за разрешенията, които зависят от преценката на енергийния регулатор:
 
„Това, което беше направено през 2016 г., срокът за представяне на проект на предварителен договор беше намален от 30 на 25 дни при изключително голяма съпротива на ЕРП-тата, но ние го наложихме. Ние сме в състояние да го намалим и още, защото ще стане с решение на комисията“, каза Иванов.

Бизнесът отмени протеста срещу поскъпването на тока
 
Александър Сабанов от Обединени патриоти обясни какви промени в закона за устройство на територията, според които общината ще издава виза за проектиране в рамките на месец.
 
„Подаваш си в общината, общината задължава енергопреносните дружества, ВиК дружествата и т.н. да подадат данните си до две седмици към общината, за да може тя да ги нанесе на тази скица. В същото време, ако тези дружества в двуседмичен срок не подадат такива данни, кметът ще има право да ги глобява с по 1000 лева на седмица“, каза Сабанов.

Добрев: Зелената енергия няма да повиши цената на тока
 
В момента тази процедура отнеме месеци.