2,5 години затвор за корумпиран данъчен служител
2,5 години затвор за корумпиран данъчен служител / netinfo

2,5 години лишаване от свобода ще получи данъчният служител Александър Ангелов заради това, че през лятото на тази година поиска подкуп от един милион и половина лева. Това стана известно на днешното съдебно заседание по делото.

Процесът срещу Александър Ангелов и неговия съучастник Кирил Йовчев върви по съкратената процедура.

Двамата направиха самопризнание пред съда, което по новия Наказателно-процесуален кодекс означава, че те ще получат наказание, по-малко от предвиденото в наказателния кодекс за престъплението, по което са обвинени. В този случай и Ангелов и Йовчев ще получат наказание под 3 години, какъвто е минимумът за престъплението, в което прокуратурата ги обвинява.

Прокурорът по делото поиска 2 години и 11 месеца и 20 хиляди лева глоба за Александър Ангелов и 3 години и 5 хиляди лева за Кирил Йовчев. Адвокатите и на двамата поискаха условна присъда, обществено полезен труд или пробация. По делото бяха представени две характеристики и 3 медецински експертизи.

Според новите разпоредби в НПК при такъв тип дела, които се водят по съкратена процедура, не се изслушва свидетели и не се приемат експертизи.