22-годишен хакер пробил системата на митниците

/ БГНЕС
Контрабандната схема се е осъществявала на територията на България, Македония и още най-малко 2 държави от Европейския съюз. „Вирусът”, който осигурявал дистанционен достъп до системата на митниците бил поставен чрез флашки на няколко наши митнически пункта от внедрени служители. Впоследствие на въпросните пунктове били приключвани транзити без реално през тях да са преминавали съответните товари, обясни зам.-директорът на ГДБОП – ст. ком. Стефан Джолев.

Американски експерти търсят кой е създаделят на вируса WannaCry
 
"Митническите служители са на оперативно ниво, такива които имат достъп до компютърни конфигурации и които следва да бъдат заразени. Работили са на митническите пунктове, на които е трябвало да бъде извършено закриването на транзити. Това са транспортни средства, които привидно са превозвали определени стоки. Тоест, задействани са транзити от отправно митническо учреждение, който автомобил е би трябвало да премине през наша територия и да излезе от територията на България през определен митнически пункт. Който митнически пункт е завладян основно от въпросната хакерска атака", заяви Джолев.

Хакери поискаха откуп за филм на Дисни
 
За момента не е ясна точната стойност на щетите. В банкова касета на един от замесените служители обаче са открити 80 хил. евро, 45 хил. долара, 10 хил. лева и 30-40 златни монети. Схемата е забелязана през 2015 при вътрешна проверка на Агенция „Митници”, а прокуратурата е започнала разследване през август същата година. Не е ясно от колко време преди това е действала и на колко години по това време е бил младежът, разработил вируса.

Хакерите, пуснали WannaCry, разполагат с още един вирус - EsteemAudit

ова се е случвало благодарение на уменията на един млад компютърен специалист, който е създал софтуер специален, който с помощта на флашки е предавал на различни лица. В посредством флашките и инсталирането на този софтуер е било възможно чрез отдалечен достъп да се манипулира системата на Агенция "Митници" и да се приключват различни транзити. 22-годишен IT специалист, изключително млад, умен IT специалист, който използва капацитета си за престъпление.", добави Арнаудова.
 
До момента по случая са задържани 23-ма души, трима от тях – действащи служители на митниците и 2-ма бивши. На някои от тях ще бъдат повдигнати обвинения в следващите дни.