Вирусът WannaCry атакува на 12 май компютри по целия свят.
Вирусът WannaCry атакува на 12 май компютри по целия свят. / БГНЕС
Хакерите са пуснали в интернет и втори вирус, откраднат от американските спец служби, който може да бъде използван за атаки срещу компютри, използващи операционната система Windows, съобщава в. „Файненшъл таймс”.

„Инструментът за хакерски операции, разработен от Агенцията за национална сигурност на САЩ, и наречен EsteemAudit, е бил променен и сега може да се използва за престъпни цели”, пише вестникът като се позовава на анализатори.

Откриха нова версия на вируса WannaCry

Изданието съобщава още, че „тайното кибероръжие е било пуснато в т.нар. тъмен сегмент на интернет, след като вирусът WannaCry атакува на 12 май компютри по целия свят, показал голяма ефикасност.

„Точно както и в случая с EternalBlue, програмата, която е в основата на WannaCry, EsteemAudit се възползва от уязвимостта на старите версии на операционната система Windows на компанията Microsoft до такава степен, че намиращите се в мрежата компютри да си взаимодействат”, пише в материала.

Американски експерти търсят кой е създаделят на вируса WannaCry

По данни на американския в. „Политико”, организиралите атаката на 12 май хакери са се възползвали от шпионска софтуерна програма, за която се предполага, че се използва от Агенцията за национална сигурност.

Хакерите използвали софтуер, разпространен от група с псевдоним Shadow Brokers.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook
БГНЕС