/ ThinkStock/Getty Images
Мащабна хакерска атака блокира хиляди, а вече може би и милиони компютри и сървъри в целия свят. Вирусът е засегнал огромни компании, фирми и организации. Вредният софтуер превзема твърдите дискове на компютрите, блокира достъпа до информацията и иска откуп за освобождаването й.
 
Хакерско средство на американската Агенция за национална сигурност (АНС), с което са се сдобили киберпирати, както изглежда стои зад масираната кибератака, засегнала компании и учреждения в Европа и други страни по света, пише сп. "Политико".

Опасност от кибер атака в Германия (ВИДЕО)
 
Според изданието, което се позовава на испанския Национален център по криптология, вирусът, атакувал компютрите е модифицирана версия на средство на АНС, наречено Wanna Cryptor, известно още като Wanna Cry. През април хакерска група, нарекла се Shadow Brokers e успяла да се сдобие с хакерски програми на АНС, сред които била и гореспоменатата програма, и да ги разпространи в мрежата. Според експерти тези хакерски програми, с които твърдяла, че се сдобила хакерската група, действително са на АНС. Целта им е да проникват в компютри, работещи с операционната система Windows на Майкрософт и да нанесат щети на милиони ползватели, посочва БТА.
 
Сега модифицираната версия на хакерската програма криптира всички файлове в компютър, работещ с Windows, а после иска откуп от потребителя, за да ги декриптира. Този вирус се разпространява към всички компютри и техника, включени в компютърна мрежа.

Извършена е хакерска атака срещу предизборната кампания на Макрон
 
По-рано днес британският премиер Тереза Мей каза, че става дума за международна кибератака, засегнала няколко страни и организации, припомнят световните агенции.
 
Пострадали са няколко учреждения, в това число и много британски болници, които са част от Националната здравна служба на Великобритания. Според Мей обаче атаката не е била насочена само срещу здравната служба, но е международна, насочена срещу няколко страни и организации.
 
Анализатори от компанията за компютърна сигурност Форспойнт казаха, че атаката е със световен мащаб и е засегнала организации и компании в Австралия, Белгия, Франция, Германия, Италия и Мексико, предаде Франс прес. Според испанския в. "Мундо" засегнати са на различно равнище и Русия, САЩ, Канада и Китай, допълва ТАСС.
 
В Испания министерството на енергетиката съобщи, че е получило потвърждение за различни кибератаки, срещу испански компании, извършени с програма от типа "вирус искащ откуп", блокиращ достъпа до файловете, докато не бъде платен откуп.

Twitter потвърди за голяма хакерска атака
 
Ведомството съобщи, че от хакерската атака са засегнати мрежите на испански компании от сектора на услугите, но не са пострадали самите услуги, които тези компании предлагат, нито пък потребителите на тези услуги. Сред засегнатите компании е и телекомуникационната компания "Телефоника".
 
Националният център за защита на критичните инфраструктури на Испания съобщи, че поддържа връзка с над 100 доставчици на електричество, на транспортни услуги, на телекомуникационни и финансови услуги относно атаката, допълва Асошиейтед прес.
 
В Русия водещият мобилен оператор "Мегафон", каза, че също е подложен на кибератаки, подобни на тези срещу британската здравна система. Мобилната комуникация не е била засегната, но атаката е "замразила" компютрите на офисите на компанията из цяла Русия, каза говорителят на компанията Пьотр Лидов. Откупът, който е бил искан за отключване на системата е бил от 300 долара, платени в биткойнт, допълни говорителят. Компанията е затворила повечето от офисите си през деня, но е успяла да възстанови работата на кол центъра си.

Чешкият президент обвини хакери, че качили детско порно на компютъра му
 
Руски медии съобщиха и за подобна атака срещу вътрешното министерство и Следствения комитет. От вътрешното министерство потвърдиха, че то е станало обект на кибератака и че са били засегнати 1000 компютри, в това число и полицейски компютри, предаде ДПА. От Следствения комитет засега отхвърлиха информацията за кибератака срещу него, допълва АП.
 
В Бразилия кибератаката е блокирала компютърната система на съда на щата Сао Пауло, предаде ТАСС, като се позова на местни издания.
 
Местни органи на властта в Швеция съобщиха, че техни компютри също са обект на кибератака, предаде Ройтерс. Поразени са 70 компютъра в община Тимра на около 400 километра от Стокхолм. Шведските власти са издали предупреждение за широкомащабна атака с вирус, искащ откуп.
 
Същевременно компанията за интернет сигурност Касперски каза, че към настоящия момент е отчела 45 000 опита на хакери да атакуват компютри по целия свят с вируса, заключващ системата и искащ откуп, предаде ТАСС. Хакерите са се опитали да атакуват компютри в 74 страни, като най-много опити са били наблюдавани в Русия, се казва в изявление на компанията.

САЩ обвиниха служители на руските тайни служби за кибератака срещу Yahoo!
 
Според компанията за киберсигурност Аваст, базирана в Чехия, са били засечени 75 000 опита за хакерска атака в над 99 страни, като сред тях били и Украйна и Тайван, предаде ДПА.
 
В САЩ е засегната и компанията за доставки ФедЕкс.
 
По информация на NOVA в България са засегнати обекти от значение за националната сигурност.
 
Същевременно Майкрософт съобщи, че нейните инженери са добавили средства за откриване и защита срещу атаката с искане на откуп, предаде Ройтерс.
БТА, nova.bg