/ БГНЕС, архив
Американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) може да превърне телевизора ви в подслушвателно устройство и дори да контролира автомобила ви, смята платформата за разкрития Уикилийкс, позовавайки се на поредица от документи на службата, публикувани на нейния сайт.
 
От Уикилийкс посочват, че ЦРУ си съперничи с американската Национална разузнавателна агенция (АНС) по отношение на кибершпионажа, но разполага със значително по-малък контрол.
 
Уикилийкс публикува хиляди документи, за които твърди, че са на ЦРУ

Днес на сайта бяха публикувани близо 9000 документа на ЦРУ, определяни като най-мащабното публикуване на секретни материали. До момента от американската служба не са потвърдили или опровергали автентичността на информацията.
 
Според Уикилийкс документите, са само част от всички изтекли програми, с които бивши служители на управлението разполагат. „Тази впечатляваща колекция, която съответства на няколко стотици милиона реда код, дава на притежателите си целият хакерски капацитет на ЦРУ“, посочват от сайта. "Архивите изглежда са в обръщение сред неупълномощени бивши правителствени хакери и сътрудници, един от които предостави на Уикилийкс част от архива", се съобщава още.
 
Документите показват, че през годините ЦРУ е създало над 1000 системи със зловреден софтуер - вируси, програми тип "троянски кон" и друг софтуер, който може да прониква и поема контрол върху различни видове електроника.
 
Уикилийкс плаща по 20 000 долара за сведения, изтекли от администрацията на Обама

Цели на хакерите на ЦРУ са айфони, продукти със системи "Андроид", софтуер на "Майкрософт" и "Самсунг", смарт телевизори, които могат да бъдат превърнати в микрофони, както и дори личният телефон на американския президент Доналд Тръмп. Организацията е установила и методи за хакване на електрическите системи на автомобили и товарни камиони, с което потенциално биха могли да ги контролират.
 
Според Уикилийкс чрез проникването в смартфони ЦРУ може да стигне до популярни приложения като WhatsApp, Signal, Telegram, Weibo и Confide.
 
Посочва се също така, че ЦРУ не са единствените, които притежават този вид софтуер, с което той може да е попаднал в ръцете и на други хакери. "Много от слабостите, използвани в киберарсенала на ЦРУ, са широко разпространени и някои може вече да са били открити от конкурентни разузнавателни агенции или киберпрестъпници", посочват от Уикилийкс.
БГНЕС