/ Guliver/Getty Images
САЩ повдигнаха обвинения срещу двама офицери от руското разузнаване и двама хакери, които им сътрудничели.
 
Те са обвинени за мега пробив в базата данни на Yahoo!, засегнал най-малко половин милиард акаунта на потребители, предаде АП. Прицел на хакерската атака са били имейл акаунтите на руски и американски държавни служители, руски журналисти и служители на финансови институции и други бизнеси.

Хакери откраднали данни от над 1 милиард акаунта от Yahoo! през 2013-а

"Няма да позволим на индивиди, групи, национални държави или комбинация от тях да компрометират личната неприкосновеност на нашите граждани, икономическите интереси на нашите компании или сигурността на страната ни", каза на пресконференция и.д. помощник главен прокурор (бел.ред. зам.-министър на правосъдието) Мери Макккорд.

Двамата руски шпиони са "защитавали, ръководили, подпомагали и плащали на хакерите", за да извършват кибератаки срещу САЩ и други страни, се казва в обвинението, цитирано от АФП. Обвиненията произтичат от компрометирането на акаунтите на потребители на Yahoo! още през 2014 г.
 
И макар че министерството на правосъдието на САЩ и преди е обвинявало руски хакери за киберпрестъпления (както и срещу хакери, спонсорирани от китайското и иранското правителство), това е първото криминално дело срещу руски правителствени служители, отбелязва АП.

Yahoo тайно сканирала имейли на клиенти в полза на разузнаването на САЩ

По данни на в. "Вашингтон пост", обвиняемите са офицерът от руската Федерална служба за сигурност Дмитрий Докучаев и неговият началник Игор Сушчин. Двамата хакери са Карим Баратов и Алексей Белан, който е включен в списъка с най-издирваните киберпрестъпници. Баратов пък бе споменат на пресконференцията сред руските граждани, но според "Вашингтон пост" е роден в Казахстан и има канадско гражданство, отбелязва ТАСС.
 
Баратов е бил арестуван в Канада вчера, за което служителите на американското министерство на правосъдието благодариха на канадските си колеги, включително на полицията на Торонто.

Хакери откраднали лични данни от 500 млн. акаунта в Yahoo

Yahoo! призна публично за пробива от 2014 г. едва през септември м.г., когато започна да уведомява потребителите си, че техни имейл адреси, рождени дати, отговори на въпроси за сигурността и друга лична информация може би са били обект на кражба. Три месеца по-късно компанията призна, че е открила отделна атака през 2013 г., засягаща около 1 млрд. акаунта, включително някои, които били атакувани отново през 2014 г.
 
Guliver/Getty Images


През септември, когато оповести безпрецедентния пробив в киберсигурността си, компанията заяви, че работи съвместно с правоохранителните органи и смята, че зад атаката стои държава. Съобщенията за двата пробива бяха поредните от серията неуспехи на водещата интернет компания, изпитваща затруднения през последните години поради конкуренцията на бързоразвиващи се съперници, включително Google и Facebook, отбелязва Ройтерс.
 
Разкриването на случилите се преди години кибератаки и критиките към бавната реакция на компанията я принудиха да намали с 350 млн. долара цената за продажбата на основните си активи на Verizon. Акциите на Yahoo! спаднаха с 0,8% преди очакваното съобщение за предявяването на обвиненията, припомня Ройтерс.
БТА