/ Thinkstock/Getty Images
Голям брой известни журналисти в САЩ, използващи електронната поща на Google (Gmail), са били предупредени от технологичната компания, че държавно спонсорирани хакери опитват да откраднат техните пароли за достъп и да проникнат в пощенските им кутии. Това съобщи на уебсайта си американският вестник "Политико", като се позова на журналисти.

"Ню Йорк таймс": Как Русия набира елитни хакери за своята кибервойна

Според изданието някои от предупредените изразили подозрения, че хакерите са руснаци, които се опитват да се сдобият с някаква компрометираща информация за журналистите в съобщенията в електронната им поща. "Фактът, че всичко това става веднага след изборите свидетелства, че журналистите са следващата вълна, атакувана от държавно спонсорирани хакери, както бяха атакувани демократите по време на изборите", казва един от източниците.

Най-големите хакерски атаки, приписвани на Русия

Езра Клайн, основател на медийната компания "Вокс", е казал, че е получил предупреждението от Google преди няколко дни. Старшият репортер от Си Ен Ен Брайън Стелтър споделил, че е получавал такива предупреждения през последните няколко месеца.
 

Thinkstock/Getty Images


Сред другите видни журналисти, потвърдили, че се предупредени, са кореспондентът на "Ню Йорк таймс" по въпросите на националната сигурност Дейвид Сангър, коментаторът на същия вестник Пол Кругман и шефът на вашингтонското бюро на Yahoo news Гаранс Франки-Рута, пише "Политико".

Агресивни кибератаки разтърсват сървърите на ЕС

Професорът от Станфордския университет Майкъл Макфол, бивш посланик на САЩ в Русия, който също е бил предупреден от Google, коментира пред вестника: "Предвид моето минало, човек би трябвало да предположи,че това са руснаците". Макфол не е журналист, но често пише коментари в социалните мрежи в качеството си на политолог, отбелязва ТАСС.
БТА