Джо Байдън: САЩ отговориха на руската хакерска атака не само със санкции
Джо Байдън: САЩ отговориха на руската хакерска атака не само със санкции / Thinkstock/Getty Images

САЩ отговориха на приписваните на Русия хакерски нападения не само със санкции, а и с определени тайни операции на специалните си служби, заяви американският вицепрезидент Джо Байдън, цитиран от ТАСС.

Преди повече от месец, когато въпросът беше ще отвърнем ли на хакерските атаки, казах, че ще го направим когато и както ние решим. Част от това, което ще направим, ще ви бъде известно, а една част няма", припомни той.

"Ние направихме и едното, и другото, добави Байдън. Той изрази надежда, че обществото няма да узнае в какво са се състояли неафишираните действия на Вашингтон.

"Ню Йорк таймс": Как Русия набира елитни хакери за своята кибервойна

Американският вицепрезидент заяви още, че правителството на САЩ разполага с улики, че Русия се е опитвала да помогне на републиканския кандидат Доналд Тръмп на последните президентски избори.

"Няма доказателства, че тя действително е манипулирала кабините за гласуване или избирателните списъци. Но има ясни данни, че тя в действителност се е занимавала с дейност, целяща да повлияе на резултата от изборите", добави Байдън, без да уточни в какво се състоят уликите.

САЩ обмислят санкции срещу руското военно разузнаване

Той подложи на критика новоизбрания президент Тръмп, който вече отхвърли тези оценки на разузнаването.

В. "Вашингтон пост" съобщи, че високопоставени руски държавници са отпразнували победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ като геополитически успех за Москва. Прихванати от американските разузнавателни служби разговори показват руски държавници, които се поздравяват за резултата от изборите.

Бурната реакция на високопоставените държавници, включително такива, които според американското разузнаване са били запознати с предполагаемата руска киберкампания за намеса в резултата от президентските избори в САЩ, е допринесла за оценката на американската разузнавателна общност, че част от усилията на Москва са били насочени в помощ на Тръмп, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА