Ню Йорк таймс: Как Русия набира елитни хакери за своята кибервойна
Ню Йорк таймс: Как Русия набира елитни хакери за своята кибервойна / Thinkstock/Getty Images

От повече от три години вместо да разчита на военни, работещи в изолирани бункери, руското правителство търси компютърни таланти, като публикува обяви в социалните медии, прави оферти на компютърни програмисти и дори говори открито за издирване на потенциални специалисти в руските престъпни кръгове, пише американският в. "Ню Йорк таймс" в статия озаглавена: "Как Русия набира елитни хакери за своята кибервойна".

В статията се разказва, че руското министерство на отбраната е публикувало реклама за набиране на кадри в социалната мрежа ВКонтакте.

САЩ обмислят санкции срещу руското военно разузнаване

Специалистите по компютрите, които откликват на рекламата, са зачислявани във фирми, работещи с министерството по договор или в така наречените научни ескадрони, намиращи се във военните бази в цялата страна. Талантлини студенти, които не искат да ходят на задължителна военна служба, може да приемат опцията на научните ескадрони вместо военната повинност.

В статия във в. "Росийская газета" заместник-министърът на отбраната генерал Олег Остапенко дори казва, че научните ескадрони може да включват хакери с криминално минало.

В. "Ню Йорк таймс" разказва, че хакери се набирали дори сред специалистите от фирми за борба с кибепрестъпността.

Конкретен пример е този с Александър Вяря. 33-годишният програмист получил оферта да се присъедини към хакерите. Той обаче не я приел. По време на опита за вербуване Вяря бил поканен през 2015 г. да придружи до София Василий Бровко, изпълнителен директор в руската военнотехнологична компания Ростех. Там двамата присъствали на демонстрация на софтуер, чрез който се извършват атаки от типа "атака за отказ на услуга".

Най-големите хакерски атаки, приписвани на Русия

Тоест при атаката интернет сайтът остава блокиран за потребителите. Вяря бил експерт в борбата срещу точно такива атаки. Сред клиентите му били Алексей Навални, в. "Ведомости", телевизия "Дожд" и др. По време на демонстрацията на софтуера бил блокиран достъпът до сайта на украинското министерство на отбраната и на руския новинарски сайт "Слон", разказва Вяра.

След демонстрацията Бровко го попитал как може софтуерът да бъде подобрен и му предложил да работи за тази цел, тъй като руснаците планирали да купят продукта за около 1 милиона долара от българите, пише в. "Ню Йорк таймс". Тогава Вяря отказал офертата.

После започнали да го следят и негов приятел в правоохранителните органи го посъветвал на напусне страната. Така се стигнало до пристигането му през август 2015 г. във Финландия, където той подал молба за получаване на убежище.

Източник: БТА