Агресивни кибератаки разтърсват сървърите на ЕС
Агресивни кибератаки разтърсват сървърите на ЕС / Thinkstock/Getty Images

Рязко увеличение и все по-опасни кибератаки срещу сървъри на Европейския съюз отчита Брюксел през последната година. Това се случва на фона на нарастваща тревога от потенциална руска намеса в европейската политика, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Хакери удариха и ОССЕ

През 2016 г. са регистрирани 110 опита за хакерски пробив в сървъри на Европейската комисия, което е с 20 процента повече от предходната година, казват запознати. През ноември миналата година Брюксел разкри мащабна кибератака, припомня вестникът.

Франция включва кибероръжието в своя арсенал

Най-новите разкрития засилват безпокойството от възможността Москва да се намеси в предизборната кампания във Франция и Германия през следващите месеци, след като американски разузнавателни агенции обвиниха Кремъл за хакерско проникване в имейли на Националния комитет на Демократическата партия преди президентските избори в САЩ.

Хакери опитали да ударят Руската централна банка с 5 млрд. рубли

Брюксел засили мерките за борба с нарастващата заплаха. На висшите държавни служители беше наредено да използват криптирани имейли, а ЕК разширява сътрудничеството си по киберсигурността с НАТО, която съобщи, че миналата година атаките срещу нея са станали по-сложни от техническа гледна точка. Пред вестника еврокомисарят по сигурността Джулиън Кинг предупреди, че тези заплахи са постоянни, агресивни, все по-опасни и потенциално разрушителни. Най-вредните атаки са тези, които се опитват да подкопаят нашата демокрация, подчерта той.

Тръмп: Постоянното говорене за руските кибератаки се превръщат в "лов на вещици"

Най-голяма загриженост за киберсигурността в Брюксел буди Русия, но Еврокомисиятата отказва да коментира заподозрените извършители на атаките. Различни хакери си служат с еднакви средства и методи и крият самоличността си, като използват анонимни сървъри, отбеляза пред "Файненшъл таймс" нейна говорителка.

Доклад на ФБР описва хакерските атаки на президентските избори в САЩ

Дипломати в Брюксел казват, че възможността Кремъл да се меси в европейските избори е правдоподобна опасност. Вестникът припомня предупрежденията на германския канцлер Ангела Меркел в последните седмици, че има риск атаки в интернет и руски кампании за лъжлива информация да изиграят определена роля в тазгодишната предизборна кампания. Дипломат в Брюксел каза, че сходни тревоги има и във Франция преди президентските избори през пролетта.

Хакери са атакували дистанционно банкомати у нас и в Европа

Въпросът за киберсигурността беше повдигнат на най-високо равнище в ЕК. НАТО, която през 2015 г. е отчитала по 320 инцидента на месец, също се зае с проблема. Миналата година кибератаките срещу военния алианс станаха по-мощни. Увеличението не беше количествено, а по отношение на качеството и сложността, каза цитиран от "Файненшъл таймс" представител на НАТО.

Източник: БТА