Yahoo тайно сканирала имейли на клиенти в полза на разузнаването на САЩ
Yahoo тайно сканирала имейли на клиенти в полза на разузнаването на САЩ / БГНЕС, архив

Американската компания Yahoo Inc миналата година тайно е изградила по искане на разузнавателните служби на САЩ програма, която претърсва всички имейли на клиентите й за конкретна информация.

Програмата може да намери нужната дума или словосъчетание в главното текстово съобщение или в прикачен файл, предаде Ройтерс.

Компанията е сканирала стотици милиони имейли в акаунти в Yahoo Mail по искане на представители на Агенцията за национална сигурност и на ФБР, заявиха двама бивши служители на Yahoo и трети запознат източник.

Хакери откраднали лични данни от 500 млн. акаунта в Yahoo

Според експерти това е първият известен случай, в който американска интернет компания приема искане на разузнавателна агенция да преглежда всички пристигащи имейли, а не само съхранявани имейли или да сканира малък брой акаунти в реално време.

Не е известно каква информация са търсели разузнавателните служби, а само, че са искали Yahoo да търси определена буквена комбинация. Това може да означава някакъв израз в имейл или приложение, заявиха пожелалите анонимност източници.

Ройтерс не може да установи какви данни Yahoo е предала на американските служби и дали изобщо е предала някакви, както и дали разузнавателни агенции са отправяли подобно искане към други доставчици на услугата електронна поща освен Yahoo.

Източник: БТА