/ БГНЕС
Глобалната вълна от кибератаки през последното денонощие е "безпрецедентна по своя мащаб", заявиха от европейското бюро на Европол. Мащабите на масираната кибератака с т.нар. вирус изнудвач, който иска да се извърши плащане, за да се деблокира операционната система, се оказаха глобални, отбелязва телевизия Евронюз.  Засега никой не е поел отговорност.

Ще бъде нужно задълбочено международно разследване, за да бъдат идентифицирани виновниците. Европейският център срещу киберпрестъпността и Европол си сътрудничат със специализираните органи на засегнатите страни, за да бъдат снижени рисковете от бъдещи атаки и да бъде оказана помощ на заразените от вируса компютри, се казва в съобщение на Европейската полицейска служба.

Мащабна хакерска атака в цял свят

В България няма засегнати от мащабната кибератака, в която бяха засегнати над 70 държави, съобщи "24 часа", като се позова на разследващи. Те казали, че за момента при тях не са постъпили сигнали.

"Касперски Лаб" - най-голямата европейска компания, специализирана в разработване на антивирусен софтуер, е регистрирала вчера 45 000 хакерски атаки в 74 страни, като най-голям брой опити за заразяване са били извършени в Русия, съобщи ТАСС. Атакувани са били компютри на най-големи компании и ведомства, включително Сбербанк, Мегафон, Министерството на вътрешните работи и Министерството на извънредните ситуации. Центърът за мониторинг и реагиране на компютърни атаки в кредитно-финансовата сфера (ФинЦЕРТ), който е към руската централна банка, не е установил "компрометиране на информационните ресурси" на кредитни институции в Русия. Това обяви днес пресслужбата на Банк Росии, цитиран от ТАСС.

В съобщението се посочва, че ФинЦЕРТ е регистрирал "масови разпращания" до банките на "зловреден софтуер от първи и втори тип", но това не е нанесло щети.

Използван е бил инструмент, създаден от Агенцията за национална сигурност на САЩ, каза Едуард Сноудън, бившият служител на агенцията, направил разкрития за шпионската й програма.

Според специалисти от компанията за антивирусни продукти "Аваст" те са регистрирали 57 000 заразявания в 97 страни, като основните мишени са били Русия, Украйна и Тайван, съобщи Ройтерс. 
 
Една от мишените в Испания е била телекомуникационната компания "Телефоника", но атаката е била ограничена до някои компютри от вътрешната й мрежа и не се е отразила на клиентите или услугите й.

Засегнати са били малък брой организации, базирани в САЩ, защото хакерите изглежда са започнали кампанията си с удари по компании в Европа, каза един от ръководителите на софтуерната компания Симантек.
 
Производствени мощности на автомобилната компания "Рено" във Франция и Словения спряха в събота вследствие на световната кибератака. Прекъсването на производствения процес е било "част от предпазните мерки, предприети за спиране на разпространението на вируса", съобщиха от ръководството. Компанията не уточни кои са били засегнатите производствени мощности. Според профсъюзни източници може би става дума за завода в Сандонвил в Нормандия. От вируса е пострадал и филиалът на "Рено" в Словения, допълва агенцията. Тя цитира говорител на фабриката в Ново Место, която също е прекратила работа.
 
Кибератаката с вирус за откуп породи безпокойството на власти и експерти

Корпорацията "Майкрософт" е пуснала обновяване на операционните системи "Windows XP", "Windows 8" и "Windows Server 2003", чиято поддръжка е прекратена. Целта е да се гарантира защита от вируса WannaCry.

В петък технологичната компания е обновила версиите на операционните си системи, които още поддържа, и е добавила своя безплатна антивирусна програма. А впоследствие са пуснати ъпгрейди за остарелите "Windows XP", "Windows 8" и "Windows Server 2003".

Според информация от блога на "Уиндоус" компютри с "Windows 10" не са били атакувани с вируса изнудвач, посочи ТАСС.
БТА, "24 часа"