/ Guliver/Getty Images
Американски експерти в областта на компютърната сигурност изучават стректурата на вируса-криптограф "Уонакрай" (WannaCry), за да определят кой може да го е създал. Това каза представителят на компанията „Макафи“, която се занимава с компютърна защита, Стивън Гроубман.

Атаката на вируса "Уонакрай" започва да отслабва

Специалистите се интересуват най-вече как е съставена зловредната програма и как е била приложена. Експертът каза още, че този вирус е със сложна структура и не може да бъде създаде от обикновени хакери. Ще се проучва и сметката, на която кибер пиратите са искали да им бъдат превеждани пари в биткоини, за да разблокират заразените компютри. Такива транзакции оставят следи, тъй като на определен етап виртуалната валута трябва все пак да се превърне в обикновени пари.

Кибератаката засегна 200 000 компютри в 150 страни. Вирусът блокира съдържанието на компютрите и на екрана се появява съобщение, че за разблокирането засегнатият потребител трябва да плати определена сума. По данни на Ен Би Си тази шпионска програма е открадната от Агенцията за национална сигурност на САЩ и през 2016 г. е била разпространена от група хакери, наричащи се „Шадоу брокърс“.

Експерт за мащабната кибер атака и съвети как да се предпазим

Компютърните системи на федералните служби в САЩ не са били засегнати от кибератаката, осъществена от неизвестни хакери с компютърния вирус WannaCry. Това съобщи съветникът на президента по въпросите на киберсигурността и борбата с тероризъм Том Босърт на брифинг. Според неговите данни в света общо 150 са засегнати от кибер атаката и са поразени около 300 000 компютъра.

Глобалната кибератака е "безпрецедентна по своя мащаб", смята Европол

"У нас засегнати са неголям брой организации, сред които - FedEx", съобщи той. За глобалната хакерска атака стана известно в петък вечерта. Хакерите са заразили компютрите с блокиращ вирус. В Русия на атаката са били подложени локалните мрежи на министерството на извънредните ситуазии, министерството на вътрешните работи, Сбербанк, мобилните оператори „Мегафон“ и „Вимпелком“. По-късно Центърът за мониторинг и реагиране на компютърни атаки в областта на кредитно-финансовата сфера потвърди случаите на хакерски атаки срещу банки, но увери, че те са били безрезултатни.
БГНЕС