/ ThinkStock/Getty Images
Microsoft обвини американските служби за сигурност за мащабната кибер атака с вируса „Wannacry”. В официално изявление президентът на компанията Брад Смит обяви, че не за първи път нечие правителство разполага с данни за уязвимости в операционната система Windows, които впоследствие са станали публични и са предизвикали масови щети. Изявлението идва на фона на информациите, че вирусът „Wannacry” е базиран на инструмент, разработен от американските служби за сигурност, които от години са знаели за уязвимост в Windows. От петък насам повече от 200 000 организации в близо 150 страни станаха жертва на една от най-мащабните кибер атаки в историята чрез вирус, който блокира данните в компютъра и иска откуп в замяна на декриптирането им. Въпреки че разпространението му беше временно ограничено, експерти предупреждават, че е въпрос на време преди да удари втора вълна от кибер атаката. Пред Дарик системният администратор Благовест Петров заяви, че български институции също са сред потенциално заплашените, тъй като масово използват остаряла версия на Windows.

Мащабна хакерска атака в цял свят
 
Мащабната кибер атака, която върлува по света вече четвърти ден, е базирана на вирус от типа „рансъмуер”. Това е зловреден код, който блокира достъпа до данните в компютъра и в замяна на декриптирането им иска определена сума пари, обясни за Дарик системният администратор Благовест Петров:
 
"По този начин потребителите няма как да имат достъп до файловете си, освен ако не заплатят определената сума, като в доста от случаите, дори тя да бъде заплатена, файловете им не биват разкодирани".

Глобалната кибератака е "безпрецедентна по своя мащаб", смята Европол
 
Вирусът „Wannacry” използва уязвимост в операционната система Windows, която според Microsoft е била известна на американските служби за сигурност от години. Преди няколко месеца обаче тя изтича в интернет и впоследствие хакерите се възползват от нея. През март от Microsoft пускат пач, който блокира въпросната уязвимост, но всички компютри, които не са обновени до последната версия на Windows, остават уязвими.
 
"В момента компютри с Windows, които не са подновени с последните кръпки от Microsoft, особено компютри с операционни системи, които са извън поддръжка, като Windows XP, те биват уязвими. Потребителите най-добре да използват последните версии на софтуера с последните кръпки по сигурността, като алтернатива могат да се използват безплатни софтуерни продукти, като операционната система Linux, а също е хубаво да се прави и Back up, особено бизнес потребителите трябва да имат стабилен Back up, който е на други машини, извън работната им структура", посочи експертът.

Кибератаките подминали българските институции
 
Според Благовест Петров компютрите в държавната администрация също за потенциално застрашени:
 
"Мога да кажа, че в държавната администрация все още се използват доста компютри с Windows XP и на много места не е обновен. Както се случи в Англия с болниците, в нашите болници също се използват доста стари машини с XP, които управляват доста болнични системи. Тук проблемът е, че не може толкова лесно да бъде подновено софтуерът, защото тези системи са обвързани с определен хардуер, който работи само на тази версия на операционната система", допълни той.

ГДБОП предупреждава за компютърни атаки с вирус
 
В момента разпространението на вируса е временно блокирано, но се очаква втора вълна:
 
"Преди няколко дни секюрити специалист беше открил начин, по който може да се спре. Атакуващите са си оставили дупка, с която, в случай че те решат да го спрат, да могат да го направят. Когато вирусът се задейства, винаги проверява дали определен сайт съществува и този уеб сайт е с някакъв доста дълъг адрес със случайни символи, който досега не е съществувал. Въпросният секюрити специалист е създал този уеб сайт и е установил, че вирусът е спрял по този начин. Проблемът е, че хакерите могат да пуснат нова версия и всичко да се задейства отново, така че това не е решение", посочи Петров.

Кибератаката засегнала над 100 000 организации в 150 страни, според Европол
 
Областната администрация в Ямбол също е била атакувана от вируса "Wannacry", съобщи МВР. Пред Дарик областният управител на Ямбол Димитър Иванов обаче заяви, че проблемът вече е отстранен. Не стана ясно обаче с каква операционна система се работи в областната администрация. Към момента няма данни за други засегнати системи на правителствени организации, частни фирми или отделни граждани, допълват от МВР.