/ Thinkstockphotos
Хаосът в глобалното киберпространство след уикенда продължава да се разпространява в резултат на плъзналата в петък по цял свят хакерската атака, предава Асошиейтед прес от Азия.

Агенцията цитира мнения на експерти, които предупреждават, че с включването на компютрите и служебните интернет мрежи в началото на работната седмица може да се стигне до още по-големи поражения, поради появата на нови, още по-опасни мутации на компютърния вирус "Уонакрай", предизвикал хаос в интернет пространството на 150 страни.

Българска институция ударена от международната хакерска атака?


Най-засегнати в Азия се оказаха Китай, Япония и Индия, но в световен мащаб пострадаха също Русия, Украйна, Великобритания, Испания, Испания, Бразилия и отделни компании в Германия, САЩ и Франция, посочва АП.

Експертите съветват организации и компании незабавно да ъпдейтват по-старите все още използвани варианти на операционната система "Уиндоуз", за да ограничат уязвимостта им към появяващите се по-мощни мутации на вируса или към негови бъдещи варианти, които няма как да бъдат спрени. Те предупреждават, че в неделя са били засечени такива нови варианти на бързо мутиращия вирус, като един от тях вече не съдържа "слабото място", което позволи на изследователите да прекъснат разпространяването му в петък.

Кибератаката засегнала над 100 000 организации в 150 страни, според Европол

Експертът Райън Кейлъмбър от компанията "Пруфроинт инк.", който помогна да се спре разпространението на "Уонакрай", каза, че новата версия на вируса, несъдържаща тази "слабост", може да се разпространява, но е "доброкачествена", защото съдържа друга слабост, която не й позволява да "превзема" други компютри и да иска откуп за отключване на блокираните файлове. Той обаче не изключи появата на мутант, който да няма слаби места, и предупреди, че все още няма създадено противодействие срещу тази уязвимост.

Кибератаката засегнала 20% от британските здравни заведения


АП припомня, че заплахата от "Уонакрай" остава и може да бъде активирана само от един потребител в дадена компютърна мрежа, който кликне върху заразено приложение или линк, при което веднага се заразяват всички компютри и устройства в мрежата. Тогава мониторите се оцветяват в червено, появява се съобщение, че файловете са заключени, и се иска откуп (плащане) онлайн във виртуалната валута биткойн от 300 долара. Часове по-късно следва второ предупреждение за 600 долара, преди файловете да бъдат окончателно унищожени.
БТА