/ Guliver/Getty Images
Кибератаката с вируса изнудвач срещу компютри от цял свят е засегнала близо 20% от 248-те обществени здравни заведения във Великобритания, но сега всички освен 6 работят нормално, заяви британският министър на вътрешните работи Амбър Ръд, цитирана от АП.
 
След извънредна среща на правителството днес Ръд посочи, че при вчерашната кибератака са засегнати 48 от общо 248 обществени здравни заведения в страната, като повечето от тях са възстановили нормалния режим на работа. Тя не уточни как са засегнати въпросните шест здравни заведения, нито къде се намират те.
 
Мащабна хакерска атака в цял свят

Много британски болници бяха засегнати от компютърен вирус вчера и някои от тях бяха принудени да отменят или отложат лечението на своите пациентите, дори и на тези с тежки заболявания като рак.
 
"Всъщност отговорът беше много добър", изтъкна Амбър Ръд, цитирана от Ройтерс. Тя отбеляза, че подготовката е била добра и са взети подходящи мерки за идните няколко дни, така че да се гарантира ограничаване на по-нататъшно въздействие. По-рано Ръд заяви, че британското правителство не знае кой стои зад кибератаката, засегнала също и някои компании.
 
Междувременно се появи информация, че британски програмист успял временно да спре разпространението на вируса изнудвач Wanna Cry, който вчера атакува компютри в цял свят, съобщава в. "Гардиън", цитиран от ТАСС.
 

Guliver/Getty Images


Авторът на блога MalwareTechBlog и специалист по информационна сигурност забелязал в кода на вируса много дълго име на домейн и решил да го регистрира, посочва изданието. Вирусът започнал веднага да се насочва към този домейн и прекратил атаките.
 
Глобалната кибератака е "безпрецедентна по своя мащаб"

Решението обаче било временно, отбелязва "Гардиън". Първо, на заразените компютри вече не може да се помогне, а освен това вирусът е все така в състояние да намери възможност да продължи да се разпространява. Затова пък ползвателите са имали време да затворят с пачове дупките в системата.
 
По данни на компанията за интернет сигурност Лаборатория Касперски снощи са засечени 45 000 нападения с вируса Wanna Cry. Хакерите са атакували компютри в 74 страни, като най-много от опитите за проникване са били в Русия.
БТА