22 деца са в болница със съмнения за хранително натравяне в Сливен
22 деца са в болница със съмнения за хранително натравяне в Сливен / DarikNews.bg, архив
22 деца в болница със съмнения за хранително натравяне в Сливен
91100
22 деца в болница със съмнения за хранително натравяне в Сливен
  • 22 деца в болница със съмнения за хранително натравяне в Сливен

22 деца са в болница със съмнения за хранително натравяне в Сливен. Пациентите са на възраст между 5 и 10 години. По-голямата част от тях - 16, са от град Шивачево, а останалите - от град Твърдица.

Всички деца са добре. За случая е уведомена Регионална здравна инспекция - Сливен.

Още вчера детската градина в Шивачево е била затворена и се дезинфекцира.

Съмненията са, че децата са се почувствали зле, след като консумирали мляко и плодове. След проверка е установено, че фирмата, която доставя тези продукти на градината в Шивачево и училището в Твърдица е една и съща.

15 деца от кърджалийско училище в болница, вероятно след хранително натравяне

Инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните са извършили проверка на продуктите и са взели проби за изследване. Това съобщи директорът д-р Пламен Пенчев. Резултатите ще бъдат готови след 72 часа.

В Хисаря 15 деца на "зелено училище" са със стомашно неразположение

"Взети са проби от готовата храна, която е давана на децата. Взети са проби от всичко, което са доставяли доставчиците. Микробиологията трае 72 часа докато излезе. Днес е по-добре децата да не ходят на детска градина. От наша страна сме взели всякакви мерки. Моята информация беше за 18 (деца), от тях са освободили 6 и аз знам, че 12 са останали, но не мога да ви кажа със сигурност. Моят екип там беше от трима човека. Направили са пълна проследяемост на каквото ни касае, всичко сме направили за сега както трябва. Предполагам, че и до края ще е така. Когато излязат резултатите ще имаме по-голяма яснота", заяви д-р Пенчев.

Състоянието на натровените в Шивачево и Твърдица деца е добро

Общо 113 деца са се хранили в детското заведение в Шивачево, в което храната се приготвя на място в кухненския блок. От тях близо 20 деца са се оплакали от стомашно неразположение и са потърсили лекарска помощ, няколко деца са настанени в лечебно заведение в град Сливен.

От 350 деца, които са се хранили в училищния стол на учебното заведение в град Твърдица, 13 са се оплакали от стомашно неразположение, като 4 от тях са настанени в болница в Сливен. Храната в училището не се приготвя на място, а се доставя от фирма за кетъринг.

Още новини от Сливен