Състоянието на натровените в Шивачево и Твърдица деца е добро
Състоянието на натровените в Шивачево и Твърдица деца е добро / netinfo
В добро общо състояание са приетите деца със съмнения за хранително натравяне
91099
В добро общо състояание са приетите деца със съмнения за хранително натравяне
  • В добро общо състояание са приетите деца със съмнения за хранително натравяне

Състоянието на приетите деца в инфекциозното отделение в Сливен е много добро. Това заяви пред Дарик началникът на Регионална здравна инспекция д-р Петя Балулова. Настанените деца по думите на д-р Балулова са 16 от Шивачево и 5 деца от Твърдица. Те са на възраст от 5 до 10 години.

Още вчера детската градина в Шивачево е била затворена и се дезинфекцира, а днес инспектори от здравната инспекция и Областна дирекция "Безопасност на храните" извършват проверка и вземат проби за изследване от училището в Твърдица. След проверка е установено, че фирмата, която доставя мляко и плодове на градината в Шивачево и училището в Твърдица е една и съща.

22 деца са в болница със съмнения за хранително натравяне в Сливен

По думите на кмета на Твърдица Атанас Атанасов на 10 ноември около 16.30 ч. 16 деца с повръщане са били откарани в областната болница в Сливен, като 12 от тях са били хоспитализирани в Инфекциозното отделение, останалите изписани. Децата са били придружени от директорката на детското заведение, част от персонала и от кмета на Шивачево Петко Петков.

По информация на директорите на двете учебни заведения, вчера по време на учебния процес 7 деца са се оплакали, а вечерта - 20. С оплаквания са били двама ученика от училището в село Оризаре, 8 от Сборище и четирима от Средното училище в Твърдица. От тях само последните са настанени за лечение в инфекциозното отделение в Сливен. Това съобщи началникът на Регионалното управление по образование д-р Бисерка Михалева и добави, че всички останали ученици днес на училище.

Първите резултати ще бъдат готови след 72 часа.

Областна дирекция по безопасност на храните, град Сливен извърши незабавни проверки по случаи на съмнение за хранително натравяне на деца в детска градина в град Шивачево, община Твърдица и училище в град Твърдица. Децата са на възраст между 5 и 10 години.

Взети са проби за лабораторни изследвания от ястията, които са консумирали децата в детската градина, суровините използвани за приготвянето им, контактните повърхности в кухненския блок и посудата.

Направени са и изследвания на персонала. Инспекторите са взели проби и от храната доставена в училището, проверява се и фирмата доставчик. Екипите на ОДБХ - Сливен съвместно с Регионална здравна инспекция установяват причината довела до неразположението на децата.

Общо 113 деца са се хранили в детското заведение в Шивачево, в което храната се приготвя на място в кухненския блок. От тях близо 20 деца са се оплакали от стомашно неразположение и са потърсили лекарска помощ, няколко деца са настанени в лечебно заведение в град Сливен.

От 350 деца, които са се хранили в училищния стол на учебното заведение в град Твърдица, 13 са се оплакали от стомашно неразположение, като 4 от тях са настанени в болница в Сливен. Храната в училището не се приготвя на място, а се доставя от фирма за кетъринг.