2 550 000 българи са се преброили до момента, системата спира в полунощ
2 550 000 българи са се преброили до момента, системата спира в полунощ / снимки: DarikNews.bg, БГНЕС, архив

В полунощ изтича крайният срок за интернет преброяването, припомнят от Националния статистически институт. Оттам очакват повишена активност на гражданите в последните часове преди 24 часа.

2 550 000 българи са се преброили до момента в интернет. Най-голяма е активността в големите градове. При интернет преброяването трябва да се регистрират всички, които живеят в едно жилище. Попълването на електронната карта отнема между 10 и 15 минути на човек. В края потребителят получава уникален десетцифрен код, който трябва да даде на преброител по време на класическото преброяване. То започва от 8.00 ч. на 10 февруари и ще продължи до 20.00 ч. на 28 февруари.

„От 10 февруари влизаме в следващата фаза на преброяването, където най-често задаваният въпрос на хората е за тяхната сигурност”, уточни пред бТВ Мариана Коцева, председателят на Националния статистически институт. „Идеята на допълнителното обхождане на преброител по домовете е, че, дори в рамките на едно жилище не всички от живеещите там желаят да се преброят по интернет”, допълни още председателят на НСИ.

„Призовавам гражданите в първия и втория ден на преброяването да организират чрез домоуправител среща с преброителя и така той да се представи пред всички”, заяви Коцева. Всички преброители имат карти и мобилни телефони и са инструктирани да се представят на блоковете, на улиците пред хората, които ще преброяват, подчерта Коцева. Тя каза още, че всичките преброители имат мобилни телефони и това е начин да се свързваме с тях. Коцева уточни, че са имали 30 000 обаждания в рамките на няколко дни във връзка с въпроси на гражданите за преброяването. „За да не се задръстят телефонните линии, нека домоуправителят да се обади на телефоните на НСИ и да разбере кой е човекът, който ще преброява определен блок”, заяви Коцева.

Тя добави, че всеки преброител има служебна карта. „Поискайте и личната му карта, за да видите, че данните му съвпадат. Създаваме организация, за да предотвратим опити за измами”, каза Коцева. Тя посочи, че другият въпрос, който вълнува хората, е предаването на уникалния код на преброителя. "Мисля, че до довечера ще стигнем 3 000 000 граждани, преброени по интернет, които сега трябва да предадат своите кодове.

2 550 000 българи са се преброили до момента, системата спира в полунощ
netinfo

„Ромите също сътрудничат на преброяването, даже се вълнуват. Няма друг начин да се измери етническа принадлежност или вероизповедания освен самоопределяне, трябва да попитате лицето”, коментира още Мариана Коцева. „Задачата на екипа е да разработи въпросника така, че начинът на задаване на въпросите да е еднозначен, тоест на хората е дадено право да се самоопределят. Въпреки че тези въпроси са пожелание, е много важно хората да отговорят, защото ако ни липсва една част от българското население, което не е отговорило, то и другата преброена част няма да е представителна”, уточни тя.

В България преброяване на населението и жилищния фонд се провежда за 17-ти път. За първи път обаче хората имат възможността за попълване на анкетната карта по интернет.