18 лв. ще струва новата лична карта, 25 лв. - шофьорската книжка

18 лв. ще струва новата лична карта, 25 лв. - шофьорската книжка
18 лв. ще струва новата лична карта, 25 лв. - шофьорската книжка / снимкa: Sofia Photo Agency
18 лв. ще струва новата лична карта, 25 лв. - шофьорската книжка
26381
18 лв. ще струва новата лична карта, 25 лв. - шофьорската книжка
  • 18 лв. ще струва новата лична карта, 25 лв. - шофьорската книжка

Правителството гласува таксите за издаване на новите документи за самоличност, които ще бъдат издавани от началото на април. За обикновена услуга по издаване на лична карта гражданите ще заплащат 18 лева, за шофьорска книжка таксата ще бъде 25 лева, а паспортът с биометрични данни ще струва 40 лева. В края на март започва приемането на заявления за новите документи, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов, като уточни, че шофьорските книжки ще се издават от областните дирекции и районните управления на МВР.

Ако през тази година валидността на личната ви карта изтича, вие сте един от многото граждани, които ще се сдобият с новите биометрични документи. МВР е подготвено за масирано издаване на паспорти за хората, чиито документи вече са с изтекъл срок, увери министър Цветанов:

„Всичко е предвидено, само че ще има малко по-завишена такса, която трябва да се плати. Знаете, че има гратисен период до края на годината за тези паспорти, които са с изтекъл срок, поради забавянето, което имаше от предишен период от време и процедурите, които бяха приключени към август, когато беше сключен договорът от предишното правителство".

Цветанов допълни, че заявления за шофьорски книжки ще се приемат в областните дирекции и районните управления на полицията. Според него през тази и следващата година ще има най-много граждани с документи с изтичащ срок на валидност. В решението на правителството за таксите на новите документи е заложено запазване на досегашните преференции за определени социални групи.

Младежите на възраст от 14 до 16 години са освободени от такса за издаване на лична карта, а за първи паспорт на дете до 14 години ще се заплаща 25 процента от стойността на обикновената услуга. Гражданите на възраст над 70 години няма да дължат такса при издаване на лична карта и шофьорска книжка. Хората с 50 и повече процента трайно намалена трудоспособност ще заплащат 10 процента от стойността на личната карта и седем процента от таксата за паспорт.