155 нови линейки ще бъдат осигурени със средства от Световната банка
155 нови линейки ще бъдат осигурени със средства от Световната банка / netinfo

155 нови линейки за нуждите на спешната помощ ще бъдат осигурени с част от средствата по заем от Световната банка. Срокът на проекта беше удължен от Народното събрание.

Удължаването е, за да могат да бъдат усвоени всички средства по заема. До момента са изразходвани 44 милиона евро. За останалите 25 милиона евро са започнали процедурите по усвояване.

За линейките ще бъдат отпуснати 5 милиона евро, за реформи в трансфузионната хематология са предвидени 1.5 милиона евро.

Парите ще бъдат осигурени чрез вътрешно преразпределение на заема. Дебатите по ратификацията на удължаването на срока за него продължиха повече от час. От мнозинството обясниха, че ако срокът не бъде удължен, страната ще претърпи огромни загуби.

Председателят на здравната комисия Борислав Китов от БНС попита, защо усвояването на заема е било забавено с 4 години. По думите му трябва да се търси отговорност от виновните лица.

Междувременно след среща с парламентарния председател Георги Пирински говорителят на асоциацията „Заедно срещу смъртното наказание” Мишел Тоб определи като сърдечна идеята медиците ни в Либия да бъдат издигнати за евродепутати. По думите му трябва да се помисли дали това е реалистично в правно отношение.