150 души от военното министерство участват в гасенето на пожари
150 души от военното министерство участват в гасенето на пожари / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
150 души от военното министерство участват в гасенето на пожари
55102
150 души от военното министерство участват в гасенето на пожари
  • 150 души от военното министерство участват в гасенето на пожари

Три модулни групи с общо 150 души от Министерството на отбраната участват в гасенето на пожари в момента, съобщи военният министър Аню Ангелов. Двата вертолета на министерството имат готовност да излетят при необходимост за пожара край елховските села Голям дервент и Вълча поляна. Министър Ангелов припомни, че ролята на армията при пожар е спомагателна. Според военния министър решението на правителството да откаже изпращането на самолет от Израел е било правилно.

Министерството на отбраната разполага с две системи за гасене на пожари и прави всичко по силите си да помага при борбата с тях, заяви министър Ангелов: „Дали съответната дирекция трябва да има свои хеликоптери или да купи такива системи, които да могат да се използват от повече екипажи, е въпрос на сериозен анализ. Но ние нямаме такива средства и нямаме планирани такива средства за купуване допълнително на такива системи за използване от вертолети".

Военният министър защити решението за отказване на помощта, предложена от Израел във връзка с пожара в резервата „Бистришко Бранище": „Самолетите, които се предлагаха, на практика носеха едно и също количество вода като нашите. Добро решение беше взето".

Продължава почистването на района около Петолъчката, където на 5 юни бяха взривени складове на фирмата „Берета Трейдинг". Предстои да бъдат разчистени горската местност и дерето откъм шосето, съобщи военният министър Аню Ангелов. По думите му почистването на района около самите складове трябва да бъде извършено от фирмата. Във връзка с паричните обезщетения, които държавата може да поиска от „Берета Трейдинг", министър Ангелов обясни, че трябва да завърши разследването и да се установи вина, след което може да се предяви иск за обезщетение. Договорът с фирмата е в процедура по прекратяване, допълни военният министър.