15-годишно бездействие на полицията довело до убийството в „Толстой
15-годишно бездействие на полицията довело до убийството в „Толстой / DarikNews.bg, архив
15-годишно бездействие на полицията довело до убийството в „Толстой"
56714
15-годишно бездействие на полицията довело до убийството в „Толстой"
  • 15-годишно бездействие на полицията довело до убийството в „Толстой"

Кървавото убийство в столичния квартал "Толстой", при което 33-годишният Ангел Йорданов беше наръган от психичноболен съсед, е станало след 15-годишно бездействие от страна на държавата. Жителите на блок 19, където живее семейството на жертвата и убиецът Иван, се оплакват, че никой не е обърнал внимание на сигналите за психически тормоз, които са подавали всяка седмица.

През всичките години жалбите срещу психичноболния Иван са стотици, а отговорът на всички - че след като няма нараняване или инцидент, полицаите не могат да реагират.

66-годишният Иван уби съседа си в късния следобед във вторник. „Полицията и линейките дойдоха твърде късно", разказаха за Дарик съпругата и снахата на Ангел: „Насочваше ножа към всеки, към мъжа ми, към децата и накрая го наръга. Линейката дойде след 30 минути, той вече беше загубил много кръв".

Двете жени и всички съседи в блока упрекват държавата и бездействието на полицията за случилото се. Жителите на блок 19 разказаха за психическия тормоз през годините и за това как Иван им е обещавал кървава баня: „Полицията не взе никакви мерки. При системните обаждания на телефон 112 ни казваха, че щом няма инцидент, няма да дойдат. Това е в продължение на години. Той заплашваше целия вход. Той каза, че следващия, който хване, ще бъде кървава баня".

Според версиите на полицията - скандал за простор за дрехи в междублоково пространство или битов скандал, са причините, довели до кървавия инцидент. Разследващият случая полицай инспектор Николай Атанасов след разпита на свидетелите е докладвал на по-високо ниво, че проблемите в блока са от години, а мерки не са взети: „Всичко, което минава като разследване, минава нагоре по йерархията и се докладва".

Назначена е психологическа експертиза, която ще докаже вменяем ли е бил Иван, докато е убивал съседа си и ще може ли да понесе наказателна отговорност за случилото се. Той остава в ареста за 72 часа.

Репортаж по темата чуйте в прикачения звуков файл