/ GettyImages
България и Великобритания честват 140 години дипломатически отношения
140 000 хиляди българи са със статут на уседналост на Острова.

Брекзит чука на вратата. Дни преди окончателно Лондон да се раздели с Брюксел, България и Великобритания честват 140 години дипломатически отношения.

Отношенията между двете държави няма да се променят след Брекзит, увериха първите дипломати на България и на Великобритания. Те откриха изложба в една от емблематичните исторически резиденции на британското кралско семейство.

Каква промяна очаква Великобритания след Брекзит?

Пред bTV посланикът на Великобритания Ема Хопкинс заяви, че като съюзници в НАТО двете страни продължават да споделят общи ценности.

"До края на 2020 г. всичко ще бъде както до сега. След това, през януари 2021 г. Великобритания ще въведе нова имиграционна система. Всеки, който иска да живее и работи в Обединеното кралство след тази дата ще трябва да се съобрази с новите правила. Няма да са необходими визи за хора, които искат да посетят Великобритания за кратък период до три месеца - за ваканция или бизнес пътуване", обясни Хопкинс.

Както е известно, британските университети също полагат усилия, за да задържат качествените младежи. През последните години все повече вузове предлагат ускорени 2-годишни бакалавърски програми, които спестяват разходите за 1 година.

Кой ще бъде посланик на Великобритания в ЕС след Брекзит?

От консултантските фирми за висше образование са категорични, че начинът, по който се кандидатства за студентски заеми, остава същият.

Единствената новост е, че при заминаване, студентите трябва да направят регистрация за уседналост. Всичко това важи до края на годината.

Дотогава Лондон и Брюксел трябва да се споразумеят за отношенията си след развода. Експертите не вярват да има кардинални промени след това, но Брекзит има потенциала да изненадва.