Софийски университет
Софийски университет / БГНЕС, архив
Новата сграда ще бъде предоставена на СУ
95858
Новата сграда ще бъде предоставена на СУ
  • Новата сграда ще бъде предоставена на СУ
Нова сграда и 10 млн. лв. ще получи СУ „Св. Климент Охридски“. Това обявиха на брифинг министрите на образованието Красимир Вълчев, на финансите Владислав Горанов, и ректорът проф. Анастас Герджиков. Новата сграда ще е тази на Професионалната гимназия по облекло на бул. „Черни връх“ и ще е като компенсация за отнетата на столичния булевард „Александър Стамболийски“- 82. Тя беше прехвърлена на ВСС за нуждите на съда и прокуратурата, заради което от СУ заплашиха с протести.
 
Новата сграда ще бъде предоставена на СУ за целите на Медицинския факултет, обясни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев:
 
„Сградата в момента се ползва от Професионалната гимназия по облекло и се намира на бул. „Черни връх“. Гимназията ще бъде преместена в друга сграда в „Лозенец“.
 
На Софийския университет ще бъдат предоставени 10 млн. лв. за поддръжка на материално-техническата база и най-вече на сградите, голяма част от които са паметници на културата, както и за отбелязване на 130 години от създаването на СУ, посочи министърът на финансите Владислав Горанов:
 
„1888, ако не бъркам, е основан СУ и това ни дава повод да протегнем отново ръка и да отпуснем не малък ресурс - около 10 млн., за допълнителни инвестиции в инфраструктурата, която Университетът ползва“.
 
Очаква се МС да вземе решение както за отпускането на 10-те млн. лв., така и за новата сграда още на заседанието си тази сряда.