Брюксел се запозна с искането на холандски министър за санкции за България
Брюксел се запозна с искането на холандски министър за санкции за България / снимка: БГНЕС

В кулоарите на срещата на върха в Брюксел беше разпространено писмото на холандския министър по европейските въпроси Франс Тимерманс, в което той настоява Европейският съюз да накаже България и Румъния, ако докладите това лято покажат, че двете страни не успяват да ограничат организираната престъпност и да приложат реформите в правосъдието.

"Евентуален неуспех на България и Румъния да отбележат значителен напредък в отстраняването на споменатите недостатъци трябва да има ответна реакция", пише холандският министър по европейските въпроси Франс Тимерманс в писмото до Жак Баро, еврокомисар за правосъдието, свободата и сигурността, цитирано от Българската телеграфна агенция.

Според холандския министър, ако не се спазят стандартите на ЕС, това може да доведе до задействане на някои "предпазни клаузи". Например законови решения от двете държави може да нямат тежест в останалата част на съюза. Финансови и търговски санкции също не са изключени. Ако не се предприемат действия, това ще накърни имиджа на ЕС и ще го затрудни да обмисли по-нататъшно разширяване, пише Тимерманс.

България вече бе лишена от стотици милиони евро от европейските фондове от 2008 г. насам заради съмнения, че предишни помощи не са били разпределени правилно. Румъния едва избегна подобно наказание, припомня ДПА.

Председателят на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг настоя Европейският съвет да номинира Жозе Мануел Барозу за следващ председател на Европейската комисия. Призивът бе отправен в изказването му пред Европейския съвет, срещата на държавните и правителствените ръководители в Европейския съюз. Със словото на председателя на Европейския парламент традиционно започва този най-висок форум в съюза. Пьотеринг иска номинация за Барозу, за да бъде осигурена "непрекъснатостта и последователността в дейността на Европейската комисия".