Жените шефове - с повече тестостерон
Жените шефове - с повече тестостерон / ThinkStock/Getty Images

Учени от университета на Уисконсин - Медисън са установили, че издигането на жените на ръководна длъжност не само повишава социалния им статус и доходите им, но и нивото на тестостерон в организма. Тоест, нивото на хормона не зависи само от биологични фактори, съобщи в."Дейли мейл".

Американските специалисти са измерили нивото на тестостерона при мъже и при жени, които трябвало да уволнявали подчинен, но използвайки два метода - като се държат по-„мъжки" и по-„женски".

Изпълняващите "мъжка" роля е трябвало да покажат, че са уверени в решението си и изискват уважение. Изпълняващите "женската" роля участници в експеримента са се опитвали да бъдат тактични и са изпитвали дискомфорт, уволнявайки човек.

Изследването е показало, че "мъжката" роля повишава нивото на тестостерона при жените, но не и при мъжете. По-високи нива на тестостерон обаче са били открити при жените и тогава, когато са играли "женската" роля.

Изследователите предполагат, че за нивото на тестостерона при жените влияние оказва именно ръководната длъжност, а не мъжкото поведение.

Източник: БТА