Засилват контрола върху туристическите плавателни съдове
Засилват контрола върху туристическите плавателни съдове / БГНЕС

Правителството забрани тегленето с джетове при каране на водни ски или практикуване на друг воден спорт, като прие наредба за водноатракционните услуги с плавателни средства за спорт, туризъм и развлечение. Според документа популярните по родното Черноморие джетове вече ще се карат на минимум 200 метра отстояние от плажната ивица, а в неохраняеми крайбрежни зони джетовете ще трябва да достигнат най-малко до 300 метра навътре в морето.

Наредбата урежда плаването и граничния режим във вътрешните морски води, териториалното море и вътрешните водни пътища на България, както за български, така и за чуждестранни плавателни средства. Капитаните на яхти и лодки за спорт и туризъм, плаващи под български флаг, ще бъдат задължени да изготвят и съхраняват актуален списък с лицата на борда. При отплаване или завръщане те ще информират собственика на плавателното средство за този брой, както и за приблизителната продължителност на плаването.

Задължително става носенето на предпазни жилетки при използването на всички водноатракционни услуги, а лицата няма да могат да скачат във водата в движение, както и да изваждат предмети от морското дъно, освен с изричното разрешение на водача на плавателното средство. Младежите до 18-годишна възраст ще могат да участват в подобна развлекателна услуга само с подписана от родителите декларация.