Заради слабия износ на ток намаляват ремонтите на мрежата
Заради слабия износ на ток намаляват ремонтите на мрежата / netinfo

Четири пъти по-малко от необходимите средства за ремонти и инвестиции в електропреносната мрежа ще бъдат инвестирани през тази година. Бюджетът на държавната компания „Еректроенергиен системен оператор” включва 20 млн. лева за ремонти и 10 млн. лева за текущо поддържане. Тези данни изнесе изпълнителният директор на дружеството Иван Айолов. През миналата година ремонтите и инвестициите в мрежите високо напрежение са били за 65-70 млн. лева.

По изчисление на системния оператор необходимите средства за тази година възлизат на около 80 млн. лева. 2007 г. е много тежка за българската енергетика, заради спирането на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”, което доведе до спирането и на свежия паричен поток към НЕК, обясни Айолов. Именно намаленият износ на електроенергия е причина ремонтната програма да е ограничена.

За цялата 2006 г. износът е бил 7,8 млрд. киловатчаса, а приходите на НЕК – около 350 млн. евро. Тази година енергийният системен оператор реализира между 10 и 20 на сто от миналогодишния експорт, като най-добрият месец е бил май заради дъждовете и по-голямото производство на водноелектрическите централи.

От два месеца Гърция непрекъснато отправя заявки за внос на българска електроенергия, но износ се извършва само когато е осигурен вътрешния електроенергиен баланс, обясни изпълнителният директор на енергийния системен оператор.