Зам.-министър Ботев сравни минералните извори у нас с петролни богатства
Зам.-министър Ботев сравни минералните извори у нас с петролни богатства / снимка: БГНЕС

Под процент и половина от минералните води у нас се използват, каза зам.министърът с ресор туризъм Бранимир Ботев в Пампорово и отчете това като голям проблем. Средно дневния излив е 423 млн.литра вода. Това е сравнимо с количеството петрол, което добива едни среден емират, каза той.

„Ако България с нещо е силна, това са минералните води. Знаете, че от римско време сме били профилакториума и санаториума на Римската империя", коментира Ботев по повод поисканите промени от бранша по балнеология за въвеждането на клинични пътеки за климатолечение. Според зам.-министъра България задължително трябва да направи това по подобие и на останалите европейски държави.

Като пречка в използването на това родно богатство той посочи неприложимата и объркана нормативна база. „В момента не е ясно кой може да стартира процедурата по концесия - дали държавата или съответната община. Държавата няма и административния капацитет да го прави и поне моят призив е, колкото може по-голяма децентрализация в това отношение минералните води да се дават на общините и те да поемат инициативата. Защото съответната община има интерес да го прави, да бъде атрактивна за хората, които идват на място", посочи зам.-министърът.

Голяма част от изворите продължават да бъдат на двойно подчинение, посочи още той и бе категоричен, че максимално трябва да се опрости концесионният режим там, където става въпрос за използване на минералната вода за балнеолечение, а не за бутилиране. Това е необходимо, защото всеки инвеститор в балнеолечението трябва да вложи сериозен ресурс за изграждане на специализирани медицински центрове, за необходимата специализирана технология, подготвен медицински персонал, който да владее и езици и др..

Ботев смята, че е много важно в България да започне да се прилага еврорегламент за трансгранично лечение. Той е разговарял по темата със здравния министър Мирослав Ненков. „В негово лице МЗ имат човека, който може да стартира една такава процедура за създаване на нормативната база, защото това може да се окаже „златен дъжд" за България", каза Бранимир Ботев.