Зам.-екоминистър: Няма законно основание за нова екооценка на „Странджа”
Зам.-екоминистър: Няма законно основание за нова екооценка на „Странджа” / снимка: БГНЕС, архив

„Няма законно основание за нова екооценка за „Странджа". Абсурдно е ние да сме против това общините да имат общ устройствен план. Оценката вече е направена през август 2008-а година. Тя предвижда мерки за защита на околната среда и на местообитанията на редките и защитени видове в парка", каза в предаването „Здравей, България" по Нова телевизия заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев.

„Имаме произнасяне на Върховния административен съд. Аз не мога да коментирам тези решения, според които заповедта е законосъобразна", заяви Георгиев.

Той допълни, че общата леглова база е в пъти по-малка от коментираните 75 000 легла. Всъщност става въпрос за около 20 000.

Андрей Ковачев от партията на „Зелените" заяви в пряка връзка, че предстоят протести в София, Пловдив, Русе и Бургас в защита на Природния парк, насрочени за 18:00 ч. във вторник.

„По време на тройната коалиция е приет планът да бъде застроена почти цялата крайбрежна ивица на община Царево. Недопустимо е общите устройствени планове да регулират тези неща. Законът е категоричен, че на територията на парк „Странджа" може да има само земеделски гори и води", категоричен е той.

Източник: NovaNews.bg