Законови промени предизвикаха спор в парламента
Законови промени предизвикаха спор в парламента / снимка: БГНЕС
Пада ограничението за публичните дружества с участие на офшорки да притежават земеделски земи
79504
Пада ограничението за публичните дружества с участие на офшорки да притежават земеделски земи
  • Пада ограничението за публичните дружества с участие на офшорки да притежават земеделски земи

Отпадна ограничението за публичните дружества с участие на офшорки да притежават земеделски земи. Това стана след като депутатите приеха окончателно промените в Закона за пазарите на финансови инструменти.

Предложението за публичните дружества и правото им да притежават земя беше внесен в последния момент от Реформаторския блок и това предизвика спор в пленарната зала.

Сред мотивите на Реформаторския блок са, че откакто беше решено да се плащат глоби, публичните дружества са започнали да продават притежаваните от тях земеделски земи и то на безценица. От това борсата вече е загубила 100 млн. лв., посочи Мартин Димитров от Реформаторския блок.

По думите му най-потърпевши са частните пенсионни фондове. Промените бяха активно подкрепени от Патриотичния фронт.  От ДПС обаче обвиниха Реформаторите и Патриотичния фронт в лобизъм и попитаха Валери Симеонов какъв патриот е, след като се обявява за продажба на български земи на чужденци.

В спора пък се стигна до някои откровения. Депутатът от ДПС Ферихан Ахмедова излезе на парламентарната трибуна и заяви, че с риск да понесе наказание, нарече колегата си от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров "пълен глупак".

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт се обърна към колежката си от ДПС Ферихан Ахмедова с думите, че е хубаво, когато излиза да говори от трибуната, да прочете и още няколко закона, първият сред които е Законът за публично предлагане на ценни книжа. „Ако държите да ви изнеса лекция, готов съм. Защото ми е ясно, че си нямате хал хабер от тези неща", каза той, при което председателят на НС Цецка Цачева му направи забележка да не обижда колегите си. „Ако го е приела като обида, извинявам се, но това е истината", каза той.

„Ние защитаваме интереса на 4.2 млн. български бъдещи пенсионери. Толкава са по официална статистика. Ние сме против олигархичния интерес, който се опитват да ни пробутат тук чрез криворазбрани формулировки за патриотизъм. Всъщност мисля, че всички разбрахте, че става въпрос за Кой. Ето това е простият и ясен отговор. Някой тук за пореден път иска да обслужва Кой, майка му и не знам кой още", каза той.

Цецка Цачева се обърна и към колежката си от ДПС Ферихан Ахмедова, която говореше от място, че в днешното заседание няколко пъти е била предупредена и има недопустимо поведение от място в зала.

„С риск да си изпрося наказание по правилника, въпреки че тук правилникът тотално се погазва, въпреки това, че не е гледано между първо и второ четене, се допуска, разглежда се, влиза в законопроект за второ четене... Това не е проблем, но когато аз от място кажа, че един е пълен глупак, тогава става въпрос, че аз се държа непочтено. Така че си заслужавам наказанието", каза Ахмедова.

След гласуването от ДПС обясниха, че хора от Реформаторския блок, които са защитавали в зала внесения в последния момент текст, имат акции в публични дружества на борсата и в този смисъл са в конфликт на интереси. От блока контрираха, че някой цели земи да бъдат разпродадени на безценица.

Вижте повече за конфликта между двете формации

С приетите окончателно промени в закона се обезсмисля въведената през февруари по предложение на БСП глоба за офшорните компании и покупката на земеделска земя.