Забраната за пушене оцеля и в парламентарната комисия по икономика
Забраната за пушене оцеля и в парламентарната комисия по икономика / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Икономическата комисия в НС запази пълната забрана за пушене
59800
Икономическата комисия в НС запази пълната забрана за пушене
Забраната за пушене оцеля и в парламентарната комисия по икономика
  • Икономическата комисия в НС запази пълната забрана за пушене
  • Забраната за пушене оцеля и в парламентарната комисия по икономика

Против отпадане на пълната забрана за тютюнопушене на закрито гласува на второ четене икономическата комисия в парламента. Народните представители отново се разделиха на пушачи и непушачи, като по време на дискусията няколко пъти беше изтъкнато като аргумент казаното от премиера Борисов в ефира на Дарик, че би хвърлил оставката си, ако забраната падне. Според депутатите обаче решението на комисията все още не означава със сигурност, че режимът за пушене няма да бъде либерализиран.

Пълната забрана за пушене на закрито се отразява сериозно на оборотите в заведенията и насочва българските туристи към съседни държави. Това е мнението на икономическия министър Делян Добрев. „Разбира се, позицията на министъра на здравеопазването е съвсем разбираема. Тяхната грижа е здравето на хората. Моята грижа като министър на икономиката е по-скоро здравето на сектора", каза Добрев.

От своя страна здравният министър Десислава Атанасова за пореден път коментира, че промяна в позицията й срещу тютюнопушенето няма. Тя изтъкна, че внесеното предложение за промяна в закона за туризма е противозаконно. То бе отправено от депутати от ГЕРБ между първото и второто четене на новия закон.

„Предложението съдържа изменение и допълнение по същество не само на закона за туризма, но и на закона за здравето", каза тя.

В тази връзка депутатът от ДПС Рамадан Аталай призова икономическата комисия в парламента да поиска мнението на Министерския съвет за това дали така внесеното предложение си заслужава изобщо да се обсъжда. „Представете си, че ако днес вие гласувате така, че отпадне този закон, ние преди Нова година ще останем без министър-председател", каза той.

От своя страна депутатът от левицата Корнелия Нинова призова премиерът да не плаши с оставка. „Да я дава, като иска. Може пък това да е спасението на България", коментира народната представителка от опозицията.

Гласуването обаче се състоя като десет от депутатите подкрепиха либерализирания режим за пушене, шестима обаче се обявиха против, а петима се въздържаха, заради което предложението не бе прието.

Миналата седмица здравната комисия в НС отхвърли предложение за промени в закона за здравето, с които се премахва пълната забраната за пушене на закрито.