Юбилейната “Винария” в Пловдив - с нов рекорд по мащаби
Юбилейната “Винария” в Пловдив - с нов рекорд по мащаби / netinfo
Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил ще открие 15-тото юбилейно издание на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария”. 556 фирми от 35 държави представят новостите в бранша в четири палати на панаирното градче.

Заетите изложбени площи са с 13% повече в сравнение с досегашния рекорд на специализираната изложба. Повечето от 200-та български изложители се представят с вина, произведени от първата реколта на новосъздадени собствени качествени лозя. 25 участници във “Винария”, които не са пропуснали нито едно нейно издание от създаването й досега, ще получат юбилейни грамоти от Националната лозаро-винарска камара.

В 12-а палата е организиран базар, в който ценителите могат да закупят вина и спиртни напитки на цена на едро. Входният билет за изложението е 3 лева.

С безплатна дегустация на вино, осигурено от местни производители, ще завърши пред община Дионисиевото шествие, което тръгва от 14,30 от градинката до Джумаята. Кметът Иван Чомаков ще поздрави пред общината участниците в празника на виното. Танцьори от ансамбъл “Тракия” ще пресъздадат ритуали, свързани с лозарството и винарството.

Вечерта на традиционния бал “Вино и любов, любов и вино” в панаира ще бъдат обявени тазгодишните носители на наградите “Златен ритон”, „Златната бъчва” и на медалите на Пловдивския панаир. Призьорите бяха определени по време на националните дегустации, в които участваха над 750 вина и спиртни напитки.

Други новини от Пловдив