Временно са спрени доставките на газ за част от абонатите в София
Временно са спрени доставките на газ за част от абонатите в София / БГНЕС
Временно са спрени доставките на газ ще за част от абонатите в София
21528
Временно са спрени доставките на газ ще за част от абонатите в София
  • Временно са спрени доставките на газ ще за част от абонатите в София

Доставките на природен газ ще бъдат преустановени или намалени в следващите часове за част от абонатите в района на София. Това съобщи за Дарик изпълнителният директор на „Булгартрансгаз" Ангел Семерждиев. Причината е възникналата вчера авария на връзката между магистрален газопровод и отклонение Чепинци. В момента екипи на газовата компания отстраняват аварията.

Семерджиев обясни, че всички засегнати потребители са предупредени и ще използват резервно гориво, докато се ремонтира тръбата: „Не сме установили окончателно каква е причината, но най-вероятно става дума за нерегламентирани изкопни работи в района на тръбата. Засегнат е само един потребител, но и останалите няма да имат газ, докато се извършат възстановителните работи по тръбата. Предполагам, че до няколко часа ще възстановим газоподаването. Потребителите, които временно няма да имат газоподаване или ще имат ограничено, са предупредени и са взели мерки. Това са потребителите, които черпят газ от този участък от магистралния газопровод. Те са една част от софийската Топлофикация. В района влиза част от София и част от Перник".

Междувременно от Българския енергиен холдинг потвърдиха, че причината за аварията е външна намеса. Нерегламентирани изкопни работи са довели до прекъсване на тръбата. Нарушено е газоподаването за 33 индустриални потребители в София и Перник, сред които „Топлофикация София", „Топлофикация Перник" (котел 5) и металургичния комбинат „Стомана Индъстри".

Ръководството на „Български Енергиен Холдинг" заявява, че изтичането на природен газ в района на аварията е незначително, което не създава риск за живота и здравето на намиращите се в близост хора и животни, както и за околната среда. Очаква се ремонтно-възстановителните работи по газопровода да приключат до 20 часа на 31 юли 2009 г.