Volkswagen иска да купи дял от малайзийски производител на коли
Volkswagen иска да купи дял от малайзийски производител на коли / снимка: БГНЕС

Volkswagen иска да придобие 20 процента от акциите на малайзийския автопроизводител Proton като поредна стъпка от придобиването на половината дялове. До няколко години Volkswagen най-вероятно ще стане мажоритарен собственик на Proton и така ще получи сериозно присъствие на пазарите в Югоизточна Азия, пише БГНЕС, като се позовава на Speed-Press.

Ходът обаче се нуждае от одобрението на правителството на Малайзия, което постепенно трябва да се раздели с участието си в Proton, но в същото време да е готово да поеме евентуалните загуби в началната фаза на сливането.

Proton не успява да се пребори с конкуренцията на агресивния азиатски пазар и търси подкрепата на някоя от водещите компании в света. Очаква се малайзийската фирма да излезе на печалба, след като пусне нов модел. Последната успешна разработка беше седанът Wira преди цели 14 години. Proton е основана през 1983 г. от бившия премиер Махатир Мохамад и се ползва с държавни протекции. Имаше момент, в който компанията продаваше повече от половината нови автомобили на вътрешния пазар, но загуби позиции в ожесточената конкуренция.

През ноември миналата година правителството на Малайзия обяви, че обмисля да даде контролния пакет акции на Volkswagen, но в същото време води преговори и с PSA Peugeot Citroen, и с General Motors.