Вноските за пенсия ще се вдигнат с по 1% през 2017-а и 2018-а
Вноските за пенсия ще се вдигнат с по 1% през 2017-а и 2018-а / снимка: БГНЕС
Вноските за пенсия ще се вдигнат с по 1% през 2017-а и 2018-а
79890
Вноските за пенсия ще се вдигнат с по 1% през 2017-а и 2018-а
  • Вноските за пенсия ще се вдигнат с по 1% през 2017-а и 2018-а

Осигурителните вноски да се увеличават с по 1% през 2017 и 2018 година и да отиват във Фонд „Пенсии" на НОИ. Това е част от предвиденото в законопроекта на Кодекса за социално осигуряване приет от Министерски съвет, като предстои и разглеждането му от парламента. Вицепремиерът Ивайло Калфин обясни още, че при възрастта за пенсиониране в 3-та категория няма промени, за 1-ва и 2-ра съответно спират на 55 и 60 години.

Връща се текстът при закриване или съкращаване миньорите да се пенсионират на 45 годишна възраст, която също ще се увеличава. До навършване на 55 години те няма да имат право да бъдат преназначавани, за да не получават и пенсия и заплата. В сектор „Сигурност" възрастта за пенсиониране е 52 години и 10 месеца и ще стигне до 55 - с по два месеца на години. В момента се очаква разбивка по различните длъжности в МВР и тяхната натовареност, до появата й остава този вариант. Калфин допълни, че остава да се по инвалидните пенсии.

Част от разликите с познатото като предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване са увеличение на осигурителните вноски с по 1% за 2017 и за 2018 година, като те ще отиват във фонд „Пенсии" на НОИ, а така ще постъпят половин милиард лева повече до края на 2018 година.

Възрастта за пенсиониране за трета категория няма промяна, а за първа и втора категория започват със стъпката, която вече е позната, и спират съответно на 55 и 60 години, което означава, че вместо три и осем години от трета категория, разликата ще бъде пет и десет години от трета категория. Връща се текстът, при който при закриване или съкращаване в мина, хората могат да се пенсионират по-рано - на 45 години, като тази възраст също ще расте, - като обаче до навършване на 55 години нямат право да съчетават пенсия и работна заплата.

За възрастта за пенсиониране в сектор „Сигурност" Калфин каза, че няма да има деление по категории и промени в предложението няма. „Започва от 52 години и десет месеца и стига до 55 години с два месеца увеличение. В допълнителните разпоредби се изисква от ръководителите на тези ведомства в сектор сигурност да дадат разбивка по различните видове длъжности и тяхната натовареност и риск. След като се появи тази разбивка, вече ще отворим допълнителен разговор", каза социалният министър.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че трябва да има диференциация по отношение на пенсионната възраст в сектор „Сигурност" - за най-тежките категории и за най-леките, които работят на бюро.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов поиска политическите сили в парламента да приемат постигнатия баланс, а не пенсионните промени да се превръщат в обект на политическа търговия.

Работодателските организации пък се обединиха, че увеличението на осигурителните вноски е разумен компромис. Предстои разглеждането на законопроекта от парламента.